close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Ted van Lieshout in (bijna) al zijn facetten

Ted van Lieshout Rond vierkant vierkant rond. De beeldsonnetten Leopold
Waardering: 8.0

Hij was de uitvinder van de blokgedichten en de beeldsonnetten, zal er in de definitieve biografie van Ted van Lieshout staan. Of er ook ‘winnaar van de Hans Christian Andersen Prijs’ bij zal staan, is nog even afwachten. Deze week werd bekend dat Van Lieshout met 9 anderen op de shortlist voor deze prestigieuze prijs staat. De onlangs 60 jaar geworden (bijna) alleskunner heeft zich de laatste jaren toegelegd op nieuwe, zelfontworpen kunstvormen. Rond vierkant vierkant rond laat zich lezen als een groot eindcollege en (finaal?) overzicht van het onderzoek naar beeldsonnetten. Van Lieshout ging met deze kunstvorm, die hij introduceerde in het bekroonde Driedelig paard  de hort op en maakte met vele klassen en groepen sonnetten waarvan een klein deel in dit boek is afgedrukt. Van Lieshout neemt ons mee in de ontstaansgeschiedenis (‘Ineens had ik een beeldsonnet gemaakt. Klaar! Dacht ik. Maar toen begon het pas”).

Tussen de beeldsonnetten door is het boek ook een lofzang op taal (‘Taal is toveren’), verwoordt in een groot aantal vaak absurde blokgedichten en komische en/of speelse gedichten. Hij doceert over dichten en rijen en neemt de lezer mee in de talloze mogelijkheden van taal. Dit is van Lieshout op zijn best en in veel van zijn facetten: De schoolmeester en cursusleider, de kunstenaar en vormgever, de dichter en prozaschrijver en bovenal het middelpunt van veel creativiteit en belangstelling. De vreugde om zijn vondsten te tonen, te delen en anderen er toe aan te zetten er in mee te gaan, spat van de bladzijden af.

Het zijn behoorlijk veel beeldsonnetten want je kunt ze overal van maken, dat had Van Lieshout al eerder laten zien. Van champignons en schelpen en verkeersborden, insecten en koffielepeltjes, muzieknoten, eierdoosjes en luciferhoutjes. De ene keer pakt die onuitputtelijkheid verrassender en kunstiger uit dan de andere keer maar het is steeds op een bepaalde manier boeiend maar nu is het ook wel klaar. Van de blokgedichten kreeg ik minder snel genoeg. Kleine en vaak licht absurdistische verhaaltjes waarin alles lijkt te kunnen, maar toch precies zo verteld moesten worden.

Rond vierkant vierkant rond is een fraai (door Van Lieshout zelf) vormgegeven, oneindig bladerboek en een prachtig overzicht van wat kunst vermag. En nu maar weer eens een fijne roman.

Tags : FantasieillustratiesKinderboekPoëzie