close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Terugkijken op een noodlottige liefdesaffaire

Shira Keller M. Roman
Podium
Waardering: 7.5

Tijdens het bespreken van de nominaties voor de Diorapthe Jongerenliteratuurprijs werd ik geattendeerd op onder andere M. van Shira Keller. Net als veel van de genomineerden is dit boek niet in de markt gezet als een jongerenboek maar zeker geschikt voor die doelgroep. Een boek dat niet misstaat op de leeslijst voor het eindexamen. Het boek barst van de motieven, vooruitwijzingen en thema’s en er valt dus veel over te zeggen en te bedenken, wat zowel de kracht als een zwakte is maar daarover straks. M. is trouwens één van de drie genomineerden voor de Academica Literatuurprijs (samen met Dioraphte-genomineerde Hanneke Hendrix) voor het beste fictiedebuut, die pas in september wordt uitgereikt en waarvan de winnaar door lezers wordt bepaald via stemming.

M. staat voor Markus Prins, een leraar die niet bij de volledige naam genoemd kan worden omdat hij in een heftige en verboden liefdesrelatie met één van zijn leerlingen verzeild raakt. Een noodlottige liefdesrelatie die grote gevolgen heeft voor de betrokkenen en waar Leah Rosenberg, de vrouw waar het omgaat, in dit boek op terugblikt. Leah valt als een blok voor de leraar klassieke talen en beleeft een heftige affaire met hem, met een nogal abrupt einde. In korte hoofdstukken schetst Keller op een treffende manier de intensiteit en spanning en de pijn achteraf.  Het is een niet al te ingewikkelde puzzel waarvan de stukken snel op hun plek liggen. De roman leest als een trein, de karakters zijn overtuigend neergezet en is het niet moeilijk om Leah te begrijpen.

Minder geslaagd vind ik de verbinding tussen het heden en verleden. Leah blikt terug op deze periode als zij de opdracht krijgt om een zelfportret te maken. Dat is natuurlijk confronterend en ze durft het aanvankelijk dan ook niet aan. Het klopt wel maar is ook wat bedacht, zoals over meer thema’s en motieven en de vorm heel goed is nagedacht. Misschien wel te goed. Twee voorbeelden: Er zitten veel tijdsprongen in het verhaal wat op een gegeven moment letterlijk wordt benoemd. ‘De tijd maakt een sprongetje’.  Leah kerft een m in haar hand, het heeft een functie maar het is wel erg nadrukkelijk. Die nadrukkelijkheid is misschien wel wat me een beetje stoort.

Maar ondanks deze minpunten is M. een aanrader. Een vlot geschreven roman over een herkenbaar thema dat al veel beschreven is maar waaraan Keller met haar debuut iets wezenlijks toevoegt.

Titel Boek:

M.

Auteur:

Shira Keller

Uitgever:

Podium

Kaft:
Tags : Liefde en vriendschapSchool