close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Theaterteksten naar boekvorm vertaald

Mark Haayema De vriendelijke draak Prentenboek
Azul Kids
Marius van Dokkum
Waardering: 7.0

En weer is er een nieuwe uitgeverij, want die blijven als paddenstoelen uit een herfstige grond omhoog schieten, ondanks de vermeende crisis in het boekenvak. Azul Kids gaat zich toeleggen op het omzetten van mooie en spannende verhalen naar kinderboeken. Dat zullen in de praktijk vooral theatervoorstellingen zijn waarvan een boek wordt gemaakt. Spinder van Simon van der Geest is het ultieme voorbeeld hoe succesvol zo’n omzetting kan zijn.

De eerste loot aan de Azul-stam is De vriendelijke draak van acteur en auteur Mark Haayema. Het werd gespeeld door Theater Gnaffel en is er dus nu als boek. De vriendelijke draak is een fraai en zorgvuldig vormgegeven boek en er is niets dat doet vermoeden dat deze tekst oorspronkelijk voor iets anders was bedoeld. De tekst is omgezet en aangepast, dus niet letterlijk overgenomen als theatertekst en dat levert een gewoon voorleesboek op. Met de nadruk op gewoon want heel bijzonder zijn het verhaal en stijl niet.

Er is onrust in het dorp vanwege een monster dat in de buurt zou zijn. Teun, de zoon van de burgemeester, gaat op onderzoek uit en ontdekt dat het om een lief en onschuldig draakje gaat. Dat komt zijn stiefmoeder slecht uit want die had zich verheugd op een mediacircus waarin zij zelf de hoofdrol kon spelen. Zij leert de draak hoe hij zich als een monster kan gedragen. Leuk, vermakelijk en onderhoudend maar het mist puntigheid en verrassing in taal en opbouw. De prenten van kunstenaar Marius van Dokkum, die tot nu weinig voor kinderen tekende, zijn fris en en geestig. Niet heel origineel maar ze sluiten goed aan bij het verhaal. Al met al een heel aardig voorleesboek en het bevreemdt dat er dan weer een cd bij zit, ingesproken door Herman van Veen. Dan breng je het theater naar een boek en dan toch weer een kunstgreep om niet te hoeven (voor)lezen. Niet meer doen, voor de rest is Azul Kid een hoopgevend initiatief.

Titel Boek:

De vriendelijke draak

Auteur:

Mark Haayema

Illustrator:

Marius van Dokkum

Uitgever:

Azul Kids

Kaft:
Tags : Dieren en natuurdraakPrentenboektheaterVoorleesboek