close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Theo Thijssen-prijs 2021 voor Daan Remmerts de Vries

De driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur gaat in 2021 naar Daan Remmerts de Vries.  Aan de prijs is een  een geldbedrag van € 60.000 verbonden. De feestelijkheden zijn pas in december van dit jaar. De schrijver vierde op Tweede Paasdag van dit jaar zijn 59e verjaardag.

Volgens de jury levert Remmert de Vries al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur. Dat oeuvre van meer dan zestig boeken bouwde hij vanaf 1990 op toen hij debuteerde met Zippy en Slos. Voor twee boeken kreeg hij een Gouden Griffel: Godje (2003) en Voordat jij er kwam (2010). Met Noordenwindheks,  Meneer Kandinsky was een schilder, Groter dan de lucht, erger dan de zon en Soms laat ik je even achter won hij een Zilveren Griffel. Voor Tijgereiland kreeg hij de Gouden Lijst.

Onder het pseudoniem A. N. Rynst schreef hij boeken voor volwassen en de recentelijke kinderboeken van Henry Lloyd worden ook aan hem toegeschreven. Remmerts de Vries is een multitalent; naast het schrijven musiceert en illustreert hij.

De jury constateert in het rapport dat de Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen verkent omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. ´Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen – wars van het modieuze – een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht.’

Opmerkelijk is dat niet zoals gebruikelijk de vorige winnaar van de Theo Thijssenprijs (Bibi Dumon Tak) in de jury plaatsnam. Wel was een andere eerdere winnaar (Ted van Lieshout) jurylid, naast  Marjon Kok, Matijs Lips, Annemiek Neefjes (voorzitter) en Veerle Vandenbosch.