close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Theo Thijssenprijs 2018 voor Bibi Dumon Tak

De Theo Thijssenprijs 2018 gaat naar Bibi Dumon Tak. Dat heeft het bestuur van de Stichting P. C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekend gemaakt. Het is de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor jeugdliteratuur en wordt één keer in de drie jaar uitgereikt. De prijs omhelst een bedrag van € 60.000,–. De vorige keren ging de prijs naar Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009).

Het is de eerste keer in  de geschiedenis van de Theo Thijssen prijs (voorheen de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur)  gaat naar een auteur die zich met name met non-fictie bezighoudt. Bibi Dumon Tak (53) schrijft voornamelijk over dieren. Ze debuteerde in 2001 met Het Koeienboek, waarvoor ze direct een zilveren griffel kreeg. Daarna verschenen onder andere Bibi’s Bijzondere Beestenboek en Bibi’s Doodgewone Dierenboek. Voor Winterdieren won ze in 2012 een gouden griffel. De jury merkt op dat de beperking die Dumon Tak zichzelf voor een groot deel oplegt, een kracht is geworden. ‘Ze is zuinig op haar grote talent. De dierenwereld kent genoeg verhalen om een rijk en uniek oeuvre te bevoorraden.’

In het juryrapport is te lezen dat Dumon Tak ervoor heeft gezorgd dat ook informatieve kinderboeken gezien gingen worden als literatuur . De jury stelt: ‘Het oeuvre van Bibi Dumon Tak toont: om in vervoering te raken heb je geen verzinsels nodig. Vervoering bereik je met de blik van een kind – onbevangen, origineel en eerlijk – en de pen van een dichter – eigenzinnig, esthetisch en persoonlijk. En dan kijken, en schrijven. Datgene doen en datgene maken waarmee de literatuur zich van alledaagse tekst en taal onderscheidt. Die blik en die pen bezit Bibi Dumon Tak als geen ander.‘ Dumon Tak schreef ook fictie, maar vrijwel altijd spelen dieren daarin een belangrijke rol. In Siens Hemel gaat het over de dood van een hond en in Soldaat Wojtek beschrijft ze de waargebeurde geschiedenis van een beer in het Poolse leger. In 2006 schreef Dumon Tak het Kinderboekenweekgeschenk: Laika tussen de sterren en in 2009 werd Fiet wil rennen het prentenboek van het jaar. Haar meeste recente boeken zijn Het koeienparadijs en Het heel grote vogelboek. Ze won in haar carrière tot nu toe vijf zilveren griffels en éen gouden griffel, in 2012 voor Winterdieren.

De Theo Thijssenprijs wordt op donderdag 20 september uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.  De jury bestond dit keer uit  Jaap Friso, Martha Heesen, Sara van den Bossche, Thomas de Veen en Anna Woltz (voorzitter).