close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Thies wil geen bouwmeester worden

Jacques Vriens schrijft naast zijn bekende boeken over meesters en juffen en hun belevenissen op scholen ook zo nu en dan een historisch kinderboek. Tien torens diep is daarvan de bekendste, vooral omdat er een televisieserie van is gemaakt. Strijd om de kathedraal speelt zich af in het zuiden van Nederland, rond het jaar 1400  waarmee Vriens waarschijnlijk de Sint Jans Kathedraal van ‘s- Hertogenbosch voor ogen had. Het verhaal draait om Thies, de zoon van de bouwmeester die voorbestemd is om in de voetsporen van zijn vader te treden maar daar weinig voor voelt. Hij wordt liever toneelspeler. Dat gegeven is de rode draad maar wordt niet echt door Vriens uitgewerkt, daarvoor heeft hij het te druk met andere verhaallijntjes.

Thies komt in contact met Mette, de blinde dochter van één van de bouwvakkers en door zijn ogen ogen leert zij de kathedraal kennen. Uitgebreid beschrijft hij de bogen en de ornamenten en is hij voor Vriens een middel om de kathedraal aanschouwelijk te maken. Ondertussen gebeuren er ernstige ongelukken bij de kathedraal door sabotage door vrome lieden die in deze pracht en praal vooral het werk van de duivel zien.

Het is een andere tijd dan nu: je doet wat je ouders zeggen en anders krijg je een klap, kortom: Thies hoort het pad te volgen dat zijn ouders voor hem hebben uitgestippeld. Bovendien  wordt hem duidelijk gemaakt dat hij niet met kinderen uit een ander milieu hoort om te gaan. Thies is eigenwijs en volgt zijn gevoel en dat pakt op een bijzondere manier uit. Een redelijk happy end wat goed past bij dit schematische verhaal over goed en kwaad. De speldeprikjes die Vriens aan de katholieke kerk uitdeelt (er lopen een paar behoorlijf foute monikken rond) zijn niet heel venijnig. De relatie tussen Thies en Mette is behoorlijk zoet en van het blinde meisje wordt bijna een heilige gemaakt.

Strijd om de kathedraal is een aardig leesboek waar niemand zich een buil aan valt maar voor de historische fijnproevers valt er weinig te halen, en voor de lezers die van spanning of romantiek houden, is er genoeg beters voorhanden.

Titel Boek:

Strijd om de kathedraal

Auteur:

Jacques Vriens

Uitgever:

Van Holkema & Warendorf

Kaft:
Tags : bouwenhistoriejeugdboekreligieVroeger