close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Thrillerauteurs richten zich vaker op de jeugd

Nu of nooit Nu of nooit Jeugdboek
De Boekerij
Gert van Santen
Waardering: 7.o

Bekende thrillerauteurs lijken de jeugd te ontdekken. John Grisham schreef al meerdere thrillers voor kinderen en nu is er de tweede jeugdthriller van bestsellerauteur Harlan Coben. Hij verweeft op een speelse manier de personages uit zijn romans voor volwassenen in deze boeken voor jongeren. Hoofdpersoon in Nu of nooit is Mickey Bolitar, het neefje van Myron Bolitar, de hoofdpersoon uit veel van de andere thriller van Coben. Dat hoef je allemaal niet te weten om dit boek te kunnen volgen, het is wel raadzaam om Schuilplaats, de eerste jeugdthriller van Coben, te lezen want er wordt doorgegaan op de verwikkelingen uit dat boek en zonder voorinformatie is het niet gemakkelijk te begrijpen.

Lezers moeten de aandacht er sowieso bijhouden want Coben husselt met thema’s, personages en ontwikkelingen. In dit boek is de misdaad een aanslag op een vriendin van Mickey, waarbij haar moeder om het leven komt. Samen met twee van zijn nieuwe vrienden raakt hij betrokken bij de zaak en dat is niet zonder gevaar. Een van zijn vrienden is een mysterieus meisje dat zich als gothic kleedt en een groot geheim meedraagt. Een ander mysterie speelt zich af in het huis van het ‘vleermuisvrouwtje’, wat alles met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Er zijn signalen dat het overlijden van de vader van Mickey hier ook nog iets mee te maken heeft. Volgt u het nog? Er is een aantal interessante verhaallijnen maar ze worden nogal geforceerd aan elkaar verbonden en lijken soms vooral bedoeld om volgende delen in de serie mogelijk te maken.

Een zeker aplomb is de auteur niet vreemd. Coben deinst niet terug voor dik hout en de bijgevoegde planken. Wie zich daar niet teveel aan stoort, leest een redelijke en spannende thriller waar in ieder geval genoeg in gebeurt.

Titel Boek:

Nu of nooit

Auteur:

Harlan Coben

Vertaler:

Gert van Santen

Uitgever:

De Boekerij

Kaft:
Tags : doodjeugdboekSpanning en avontuurthrillervaderwoII