close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Tijs wil vrij zijn en gezien worden

Daan Remmerts de Vries Tijgereiland Jeugdboek
Querido
Waardering: 7.0

De ouders van Tijs gaan scheiden. Papa heeft een nieuwe vriendin en moeder is de weg een beejtje kwijt. In korte tijd ontstaat het idee om samen met haar naar India te gaan. Tijs wil een tijger zien, dat is zijn grote wens want volgens hem zijn dieren vrij, zijn ze het meest wilde en eerlijke wat er bestaat. Het grootste deel van Tijgereiland is het reisverslag van de tijd die Tijs met zijn moeder in  New Delhi en de jungle van India doorbrengt. De sfeer is gespannen: moeder gedraagt zich onvoorspelbaar, stelt zich egocentrisch op en heeft wisselende buien waar Tijs sterk op reageert ,waardoor zijn eigen gevoelsleven behoorlijk fluctueert. In het reservaat, waar het maar niet lukt om een tijger te zien, komt het uiteindelijk tot een uitbarsting waarbij Tijs duidelijk wordt wat hem echt dwars zit: hij wil gezien worden door de mensen  in zijn omgeving

Tijgereiland is een zoektocht van een 13-jarige jongen met als motto ‘Als je maar ver genoeg reist, kom je jezelf tegen’. Het boek leest bijna als een parabel in de traditie van Life of Pi, mede gevoed door de rol van de tijger en de vele quasi-filosofische bespiegelingen. Het tijgermotief is een van de rode draden maar de eindconclusie is teleurstellend: Tijs ontdekt dat tijgers hem zo aanspreken omdat de dieren niemand anders meer nodig hebben en niet in een groep leven. Dat lijkt haaks te staan op zijn andere ontdekking, dat hij juist de bevestiging van anderen nodig heeft. Daan Remmerts de Vries is in het hoofd van Tijs gaan zitten en komt daar het hele boek niet meer uit. Hij beschrijft uitgebreid en repeterend de gevoelens en gedachten van de jongen en dat levert dichtgetimmerd proza op met heel weinig ruimte voor verbeelding. De gebeurtenissen in India en gesprekken met zijn moeder worden steevast gevolgd door bespiegelingen en gedachten. Tijgereiland is een doorlopende zelfevualatie op een manier die niet erg past bij een jongen van 13. Het getob en gepieker irriteert steker naarmate de roman vordert.

Het graphic novel-achtige begin en einde met tekeningen van Remmerts de Vries zelf is fraai maar Tijgereiland is vooral een zwaar en stug verhaal, met een hoofdpersoon die je soms een schop onder zijn achterste wil geven.

Titel Boek:

Tijgereiland

Auteur:

Daan Remmerts de Vries

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Andere landenDieren en natuurjeugdboekmoederouders