close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Toen niemand nog van Facebook had gehoord

Het is voor jongeren moeilijk voor te stellen dat er een tijd was zonder internet en zonder social media als facebook. En dat dat nog helemaal niet zo lang geleden is. The future of us speelt zich 16 jaar geleden af, in 1996, toen internet voorzichtig zijn intrede deed. Op de nieuwe computer van Emma staat een programma dat Facebook heet en waarop ze foto’s en berichten van zichzelf in de toekomst ziet. Het lijkt een grap maar al snel wordt duidelijk dat het vrij serieus is en dat Facebook wel degelijk laat zien hoe de toekomst van Emma er uit ziet. En daar wordt ze niet vrolijk van, in tegenstelling tot haar buurjongen Josh die met het mooiste meisje van de klas in een villa aan het meer gaat wonen. Emma ziet zichzelf ongelukkig zijn, met de verkeerde mannen en mislukte banen. Ze ontdekken dat ze kunnen ingrijpen op hun eigen toekomst door de dingen ze in het heden doen. Dat maakt hun, toch al gespannen, relatie er niet beter op. Josh en Emma zijn al hun hele leven vrienden maar de recente liefdesbeketenis van Josh heeft de normale omgang tussen de twee bemoeilijkt.

Het gaat om een intrigerend en origineel gegeven: Facebook in een tijd dat niemand er nog van had gehoord. De auteurs leggen de nadruk echter meer op het toekomstaspect dan op de werking en invloed van de sociale media en dat is jammer want dat is nog een redelijk onontgonnen terrein in de jeugdliteratuur. Emma en Josh zijn al snel gewend aan Facebook en zijn vooral bezig met het beïnvloeden van hun eigen toekomst en die van anderen en de vraag of ze dit allemaal willen weten.

Nu komt Josh er achter dat zijn broer later homo is en Emma dat haar beste vriendin zeer binnenkort zwanger raakt. Het levert een high school roman op waarin vooral de relationele ontwikkelingen centraal staan. The future of us is hoofdstuksgewijs afwisselend vanuit hun beider perspectief geschreven en het zou me niet verbazen als de vrouwelijke auteur Emma heeft geschreven en de mannelijk auteur Josh. Josh gaat meteen in de weer met het meisje dat op Facebook zijn vrouw lijkt te worden en Emma doet er alles aan de mannen te ontlopen die Facebook voor haar in petto neemt. Uiteindelijk worden ze min of meer gered door de bel en lijken de auteurs ons mee te willen geven dat het verstandiger is om zoveel mogelijk in het nu te leven. Maar dat wisten we al wel.

 

Titel Boek:

The future of us

Auteur:

Carolyn Mackler

Jay Asher

Vertaler:

Ineke Lenting

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : homointernetjeugdboekLiefde en vriendschapsocialmedia