close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Tolman in vorm bij tekst Youp van ’t Hek

Marije Tolman Verkeerde sokken Youp van 't Hek
Prentenboek
Leopold
Waardering: 7.5

Wat een goed idee om Marije Tolman te vragen een kinderboek van Youp van ’t Hek te laten illustreren. Na De snelste zebra van de wereld komt de cabaretier alweer met een verhaaltje waarvan een prentenboek gemaakt wordt en daarbij hangt de kwaliteit doorgaans vooral af van de tekeningen. En die zijn in dit geval meer dan in orde. Dat begint al op de fraaie cover van Verkeerde sokken waar Sam te midden van tientallen paren sokken staat, en de belettering er mooi tussenvalt.

Het verhaaltje heeft niet veel om het lijf. Sam vraagt zich af waarom iedereen hetzelfde paar sokken aanheeft en zet de trend voor het dragen van verschillende sokken. Het wordt een wereldwijde hype, tot in voetbalstadions en concertzalen aan toe, zelfs de koning doet mee. Iedereen doet mee, zodat Sam weer opvalt als hij dezelfde sokken aanheeft. Als je wat anders doet, en iedereen neemt het over, is het niet bijzonder meer. Een tekst over kopiegedrag die geen diepgang meekrijgt, als enige relevantie voor het experiment van Sam wordt meegegeven ‘dat verkeerde sokken veel leuker zijn’. Als prentenboektekst is het mislukt doordat er veel te veel woorden en zinnen in staan die er niet toe doen. Alles wordt uitgelegd terwijl een enkel zinnetje of woord had volstaan.

Gelukkig zijn de de tekeningen van Tolman die van iedere pagina een belevenis maakt. Het zijn gedurfde en spannende prenten waar iets mee aan de hand is, of het nou om kleur of perspectief gaat. Tolman experimenteert er lustig op los en lijkt te knipogen naar meerdere stijlen en naar collega’s als Marit Tornqvist en Daan Remmerts de Vries.  Als bezwaar zou kunnen gelden dat de eenheid zoek is, maar dat stoort mij niet.

Verkeerde sokken verdient een zes voor de gemakzuchtige tekst en een negen voor de prenten en vormgeving. Van het duo staat alweer een SAinterklaasboek in de planning.

Titel Boek:

Verkeerde sokken

Auteur:

Youp van ’t Hek

Illustrator:

Marije Tolman

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : humorPrentenboekVoorleesboek