close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Tomatenijs van de Socialistische Partij

Een oplage waar iedere jeugdboekenauteur van moet dromen: vijftigduizend exemplaren. De SP heeft veel geld in kas dus kan het boekje gratis weggeven: ‘Een cadeautje voor jou van de SP, omdat de grote mensen in dit land binnenkort weer mogen kiezen.’ Een sympathiek initiatief want de lezertjes mogen nog niet stemmen dus veel zetelwinst zal het niet opleveren. Maar je kan niet vroeg genoeg beginnen om de kiezers aan je te binden, nietwaar?

Het is geen lullig vodje dat Rindert Kromhout samen met Jan Jutte maakte. Kromhout is de partner van een SP Eerste Kamerlid dus waren de lijntjes kort. Weet jij het al? is een mooi vormgegeven boekje dat als volwaardig prentenboek in de winkel had kunnen liggen.

Politiek is een lastig thema voor jeugdboekenschrijvers. Dat blijkt ook nu weer. Wil moet kiezen tussen het dorp of het bos, lopen of de fiets en tussen patat (van Schil) en kippenpootjes (van Gril). Wil kan maar niet kiezen totdat de ijscoboer met een goedkoop en redelijk alternatief komt: tomatenijs. Dat is de enige directe verwijzing naar de SP. De juiste keuze maken is niet gemakkelijk en uiteindelijk kom je dan bij tomaten uit. Logisch.

Het was spannender geweest als Kromhout iets van het gedachtengoed van de SP had uitgewerkt. Op het gevaar af van moralisme, de uitgave was dan stukken meer gerechtvaardigd. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken en dat zullen we bij dit niemendalletje ook maar niet doen. Maar na de recente prestaties van Kromhout (Soldaten huilen niet) en Jutte (Dissus) is dit een lauwe douche.

Titel Boek:

Weet jij het al?

Auteur:

Rindert Kromhout

Illustrator:

Jan Jutte

Kaft:
Tags : KinderboekpolitiekPrentenboek