close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De magie van het potloodzwaard

Brian Elstak (i.s.m. Karin Amatmoekrim) Tori Kinderboek
Das Mag
Waardering: 7.5

Tori is het eerste kinderboek dat wordt uitgegeven door de eigenzinnige uitgeverij Das Mag en is gebaseerd op de verhaaltjes die kunstenaar Brian Elstak voor zijn eigen kinderen bedacht. Doorgaans is het een goed idee om die verzinsels binnenhuis te houden maar Elstak merkte dat er animo voor was toen hij er jaren geleden een filmpje bij maakte.  Elstak beweegt zich binnen een andere subcultuur dan de traditionele nogal witte kinderboekenwereld en dat uit zich in het boek. De kinderen in het verhaal hebben een kleurtje en het verhaal heeft een Caribisch tintje.

Elstak vertelt een fabel over drie  mensenkinderen die een schildpad als vader hebben. Papa schildpad vertelt fantastische verhalen (hij is een echte ’toriman’) die het waard zijn gebundeld te worden en dus gaan zijn kinderen voor hem op zoek naar een bevriende uitgever. Ze worden daarbij tegengewerkt door een aantal fabeldieren en beleven heftige avonturen. Met veel doorzettingsvermogen en de hulp van magische voorwerpen belanden ze uiteindelijk in de grot van de boekenman. Met een potloodzwaard kunnen de kinderen voorwerpen tekenen die ze nodig hebben om uit netelige situaties te komen. Een prachtige vondst waarvan je zou wensen dat hij bestaat.  De uitgever wordt door de mensen in het dorp als een vijand beschouwd maar dat is gebaseerd op vooroordelen en roddel en achterklap.

Tori gaat over inventiviteit en creativiteit waarmee tegenslag is te overwinnen maar uiteindelijk is liefde het belangrijkste thema. De karakters zien elkaar zoals ze zijn, en geven niet om uiterlijk. Het is bijvoorbeeld helemaal niet gek dat de vader een schildpad is en de boekenman een draak. Een (voorlees)verhaal vol magie vaart dat samen met de tekeningen van Elstak nar een climax voortstuwt.

Het is moeilijk om er de vinger op te leggen waarin dit boek precies anders is en toch is dat zo. Het heeft, naast de gekleurde hoofdpersonen en setting, misschien vooral te maken met de sfeer van het verhaal. De (stilistisch niet heel bijzondere) tekst en dynamische illustraties zijn een eenheid en stralen een intensiteit en toewijding uit die onderscheidend en bijzonder is.

 

Tags : broerDieren en natuurfabelFamilieFantasieKinderboekmagiemulticultiSprookjesVoorleesboek