close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Treinsurfen: het zal wel

Er is iemand dood gedaan. Met treinsurfen. Hoe dat is gegaan en wie daar verantwoordelijk is, blijft een raadsel maar er zijn wel vermoedens. Lars komt na een verhuizing in een nieuwe omgeving terecht en vindt aansluiting bij Maan en Birdie. Een grotere groep jongens hangt rond langs het spoor en beoefent die gevaarlijke bezigheid. Waarom wordt niet helemaal duidelijk. Dat is meteen het bezwaar aan Op de rug van de duivel; de personages komen niet volledig tot leven. Hun drijfveren en motieven blijven onduidelijk terwijl er nogal wat gebeurt. Het gaat letterlijk om dood en leven. Toch zakt de spanning weg en is de plot niet interessant. Behalve dat het wat uit de lucht komt vallen, brengt hij vooral een ‘het zal wel’ mee. Ondanks de heftige dramatiek van de ontknoping.

De Preter schreef best een aardig boek  vriendschap en verraad, vertrouwen en erbij willen horen. En natuurlijk over kicks en machogedrag, want daar draait dat treinsurfen allemaal om. Maar de essentie en psychologische duiding ontbreekt. Hoezeer de auteur daar ook haar best voor doet. De Preter heeft een mooie stijl maar voert die vaak te ver door. De beschrijving van de sfeer in de eerste dagen na de verhuizing bijvoorbeeld, als ze wat onwennig tegenover elkaar aan tafel zitten. ‘Alsof we op bezoek waren bij onszelf’. Mooi maar dan volgen er nog een paar regels die het effect van dat alleszeggende zinnetje teniet doen, over aarzelend handen bewegen, verwoed tikken van vork en mes en elkaar niet aan kijken. Het was al helemaal duidelijk dat ze zich niet zo op hun gemak voelen.

Nog een klacht als ik toch bezig ben: al die citaten en filmaanduidingen (waar achter in het boek verantwoording voor wordt afgelegd) doen gekunsteld en vooral overbodig aan. Ze hebben nauwelijks een functie in het verhaal. Zinnetjes als ‘Elvis has left the building’. ‘Yes we can’ en ‘Live fast, die young and leave a beautiful corpse’ (James Dean) passen niet bij de personages en doen de geloofwaardigheid van de dialogen geen goed. Eigenlijk alleen ‘four legs good, two legs bad, uit Animal Farm van Orwell’, is ingebed in het verhaal. Een nogal kunstmatig boek zonder echte ziel van een schrijfster die het in zich heeft maar het hier niet helemaal laat zien.

Titel Boek:

Op de rug van de duivel

Auteur:

Gerda de Preter

Kaft:
Tags : doodjeugdboekSpanning en avontuur