close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Twee jongens en een vader

Een opvallend debuut. Robert Williams is een Engelse boekverkoper die meteen in de prijzen valt en wiens debuut in het buitenland wordt uitgegeven. In Engeland is Luke en Jon als jeugdroman uitgegeven, in ons land niet. Voor beide valt wat te zeggen, het is een boek dat goed door 14+-ers en volwassenen gelezen kan worden.

Luke en Jon gaat, zoals de titel al zegt, over Luke en Jon. Luke verhuist, na het overlijden van zijn moeder, met zijn vader naar een krot in een ander deel van het land.  Direct bij aankomst worden ze geconfronteeerd met Jon, een jongen die er gewoon is. Hij staat er ineens, ze rijden hem bijna aan en de volgende ochtend is hij er weer. Een vreemde jongen, met rare kleren aan en tics. Al snel is hij een vast onderdeel van het tweepersoonshuishouden. Alledrie hebben ze hun eigen problemen. Luke en zijn vader verwerken hun verlies op hun eigen manier, Jon blijkt bij zijn opa en oma te wonen die hem zwaar verwaarlozen. Bovendien wordt hij enorm gepest op school

Drie bijzondere karakters die in een sobere en trefzekere stijl worden neergezet. Ze zijn goed uitgewerkt en vooral ook de vader komt tot leven. Hij is geen held, integendeel. Hij is er, met al zijn zwaktes, zijn alcoholprolbeem en zijn onverwerkte emoties. In de schuur bouwt hij aan een enorm paard die op een lokatie in het bos wordt geplaatst.

Het knappe van Luke en Jon is dat het drama geen enorme nadruk krijgt terwijl het in voldoende mate aanwezig is. Luke vertelt zijn verhaal als vanzelfsprekend, het is gegaan zoals het is gegaan. Ze moeten zien te overleven en hebben elkaar daar bij nodig. Geen spoortje sentimaliteit waardoor het een rustige en liefdevolle roman is die je niet zomaar weglegt.

 

Titel Boek:

Luke en John

Auteur:

Robert Williams

Vertaler:

Auke Leistra

Kaft:
Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapverhuizen