close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Niet uit elkaar te houden

Mylo Freeman Tweeling! Prentenboek
Rubinstein-CPNB
Waardering: 7.5

Mylo Freeman maakte al meer dan 60 prentenboeken en is vooral bekend van het donkere prinsesje Arabella. Haar werk wordt ook in  Engeland, Amerika en Afrika uitgegeven waar diversiteit in kinderboeken al veel langer dan bij ons vanzelfsprekend is. In Nederland wordt het thema ook steeds meer omarmd en het is dan ook mooi én logisch dat Freeman werd gevraagd het prentenboeken voor Kinderboekenweek 2020 te maken dat voor het prijsje van €7,25 (mogelijk gemaakt door de boekhandels) te koop is.

Tweeling! gaat over Robbie en Roef die zichzelf een tweeling noemen. Ze doen alles samen en zijn hetzelfde gekleed. Robbie is van kleur en Roef is wit maar ze zeggen tegen de juf: ‘U kunt ons niet uit elkaar houden hè?’. Die speelt mee en benoemt de trotse jongens in de tweeling-orde. In de zandbak zijn er twee zusjes die ook heel veel op elkaar lijken en beweren dat ze een échte tweeling zijn. De jongens zijn niet onder de indruk, ze zijn immers ook op dezelfde dag jarig. ‘Ella en Isa besluit dat Robbie en Roef dan ook wel echt een tweeling moeten zij.’

Freeman speelt op een slimme manier met het diversiteitsthema door milde verwarring te scheppen. Zouden de jongens een tweeling kunnen zijn? De vanzelfsprekendheid waarmee de jongens zichzelf met elkaar verbonden voelen wordt onderstreept door een foto van twee jongetjes in hetzelfde bloesje aan wie het boek is opgedragen. Vriendschap en broederschap kent geen kleur. Kleurrijk is het boek zeker wel; Freeman werkt met ecoline waardoor de kleur van de pagina’s spat.

Een prima boek voor een breder publiek. Er is ook een peuter- en kleutervoorstelling voor in het theater van gemaakt.

Tags : broerdiversiteitFamilieillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapmoedermulticultioudersPrentenboek