close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

U m g de letters niet peten!

Nick Bromley Pas op! Dit boek bijt! Prentenboek
Gottmer
J.H. Gever
Nicola O'Byrne
Waardering: 7.5

Krokodillen spreken tot de verbeelding en draven daarom regelmatig op in prentenboeken. Niet zo gek, het is een spannend dier, met die enorme bek en vele tanden dat angstaanjagend is maar tegelijkertijd ook een zeker vorm van aaibaarheid heeft. In dit boek is de krokodil afwisselend een eng beest dat schrik aanjaagt en dan weer een lieve lobbes. De lengte en al die tanden lenen zich uitstekend voor grote en paginavullende prenten.

De eerste prent is die van een vijver vol eendjes, heel keurig en schattig maar dan…zit er ineens iets in het boek wat er niet thuishoort en zien we het staartpuntje van een krokodil. De lezers worden rechtstreeks aangesproken: ‘durf jij nog te kijken, oke, laten we de bladzijde dan heel voorzichtig omslaan;. Het gaat inderdaad om een krokodil die de letters opeet, met een voorkeur voor de o en de a. ‘Meneer de Kr k dil! U m g de letters niet  peten!’

Pas op! Dit boek bijt! is op een heerlijk conventionele manier interactief. De lezer wordt opgeroepen het boek zachtjes heen en weer te wiegen zodat de krodil in slaap valt en je mag over de krokodil heenkrassen. Het einde is grappig en geruststellend en met een geweldige vormgevingsoplossing .

Voor wie nog geen genoeg heeft van krokodillen na het lezen van Krrr…okodil, het wat bravere boek dat is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2013. Of  heel geschikt voor degene die zich verbaasde over die keuze en een gedurfdere versie zoekt.

 

Titel Boek:

Pas op! Dit boek bijt!

Auteur:

Nick Bromley

Illustrator:

Nicola O’Byrne

Vertaler:

J. H. Gever

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurkrokodilPrentenboektaalVoorleesboek