close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Uiteindelijk draait het ook bij dieren maar om 1 ding

Wild Verliefd is op de keper beschouwd een misleidende titel. Na het lezen over de talloze manieren waarop dieren sex bedrijven, beklijft het beeld dat het in veel gevallen maar weinig met liefde van doen heeft. Integendeel: dieren doen het veel en vaak en zijn creatief en ingenieus waar het om de voortplanting gaat. Verliefdheid is niet bepaald een voorwaarde om tot de daad over te gaan.

Ditte Merle schreef een non-fictie boek over een spannend onderwerp, liefde en seks bij dieren, dat niet onopgemerkt is gebleven. Het won, toch wel wat verrassend, de Gouden Uil voor jeugdboeken en is in de race voor een Gouden Griffel.

Wild Verliefd is een boordevol boek vol met wetenswaardigheden. Geen boek om in één keer te lezen maar een naslagwerk om af en toe wat in op te zoeken. Zoals wanneer wij in Frankrijk tijdens de schemering ineens tientallen vliegende herten waarnemen, beestjes die in Nederland nauwelijks nog voorkomen. Waarom zijn deze insecten zo actief? Merle weet het antwoord en vertelt dat op een grappige manier onder het kopje ‘Liefde=ruziemaken’: “Al snel is het ruzie tussen de heren. Halt, stop, dit is mijn eikenboom. De vrouwtjes die hier komen zijn van mij! Dan wordt het grote wapen getrokken: hun stoere gewei.”

Merle doet niet moeilijk over seks, ze haalt het taboe er af maar maakt het ook niet plat. Haar prettige manier van vertellen haalt het giechelige sfeertje eraf maar ze houdt het speels genoeg om het niet gortdroog te laten zijn. Het vrouwelijke geslachtsorgaan heet consequent een wipgaatje. Alleen de ’tips & tricks’ aan het eind van ieder hoofdstuk zijn wat flauw en halen juist de kracht van de tekst onderuit. Het zal meer het onderwerp zijn dan de schrijfstijl, die de jury van de Gouden Uil moet hebben verleid. Merle vertelt uitstekend maar wat mij betreft is de tekst niet bijzonder genoeg voor een literaire hoofdprijs.

Het is ongelooflijk hoe ingenieus grote maar ook hele kleine dieren zin om zioch voort te planten. Van katten en egels, neushoorns en olifanten tot en met zeepaardjes en pantoffelslakjes. Alex de Wolf is niet altijd even sterk maar in dit boek passen zijn illustraties wonderwel. Eenvoudige zwart-wit plaatjes waarop de daad subtiel wordt weergegeven.

 

Titel Boek:

Wild Verliefd

Auteur:

Ditte Merle

Illustrator:

Alex de Wolf

Kaft:
Tags : Dieren en natuurNon-fictiesekswWeten en leren