close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Van binnenuit opgevreten

Johan Faber De veteraan Roman
Nijgh en Van Ditmar
Waardering: 8.0

De veteraan van Johan Faber is genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs 2015. De link met jongerenliteratuur is er niet echt, of het moet zijn dat het een redelijk toegankelijke roman over een actueel onderwerp is. Faber schreef eerder de roman Wende en non-fictieboeken over o.a. Marco van Basten en Volkert van der G.

Meindert is een Afghanistanveteraan die tijdens de missie ernstig gewond is geraakt. Terug in Nederland slijt hij zijn dagen in een desolaat vakantiehuisje in een afgelegen dorpje, samen met zijn hond. Hij heeft weinig contacten, alleen met collega-veteraan Menno die in hetzelfde dorp woont en met wiens vrouw hij vroeger een korte relatie had. Zijn enige. En met Mieke, een meisje van veertien dat hij bij toeval ontmoet en die hem blijft opzoeken. De veteraan begint met de verdwijning van Mieke; de verdenking gaat al snel richting de zonderlinge Meindert. In uitvoerige flashbacks, dromen en gedachtengangen wordt de complexe ziel geschetst van een veteraan die zijn oorlogservaringen niet van zich af kan zetten. Realistisch en geloofwaardig laat Faber zien wat het doden van mensen met iemand doet. Dat blijft aan Meindert knagen: ‘Je werd van binnenuit opgevreten. Ze namen kleine hapjes van je vlees, van je organen, tot je een dof galmende holle boom was, een leeggepikt ei’.

De veteraan raakt het spoor steeds meer bijster na de verdwijning van Mieke, die zowel op hem als zijn vriend Menno een grote indruk maakte. Hij raakt verstrikt in zijn gedachten, waarbij de herinneringen zich steeds meer opdringen. Hij mag dan een onderscheiding voor heldendom hebben gekregen, hij is vooral eenzaam en ongeschikt voor het burgerleven.  De term PTSS valt nergens maar de trauma’s zinderen de hele roman door. Hoe bouw je weer een leven op nadat je collega’s uiteengereten hebt zien wordenin de woestijn? Gaan de beelden ooit weer weg? Bij Meindert vervaagt de grens tussen waan en werkelijkheid, totdat hij de Taliban in zijn eigen dorp ziet opdoemen.De oorlog gaat nooit meer weg.

Faber heeft zich knap verplaatst in zijn hoofdpersonen. Het zijn mensen van vlees en bloed die wanhopig zoeken naar liefde. Faber schrijft beeldend en zonder de rem erop. Soms wat te bombastisch en uitgebreid maar de veelheid aan gedachtenspinsels en flashbacks dragen bij aan de hallucinante sfeer. In deze tijd van ‘verwarde mannen’ is De veteraan een actuele roman die de lezer laat reizen door een getroubleerde psyce.

 

Titel Boek:

De veteraan

Auteur:

Johan Faber

Uitgever:

Nijgh & Van Ditmar

Kaft:
Tags : Oorlog en misdaadprijstrauma