close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Van vlinders en een web

Bij boeken waarmee iets aan de hand is, kijk ik van te voren vaak even achterin of er nog interessante info te halen valt. Die staat gek genoeg vaak aan het eind terwijl ik dat soort dingen voor het lezen graag wil weten. Dat gaat hier dus even mis. Het lijkt een aardig tweegesprekje tussen Maren Stoffles en Hans Kuyper maar ze vertellen er niet in hoe ze te werk zijn gegaan, zoals ik hoopte. Ze geven wel meteen de plot weg.

Maren Stoffels had ook een andere afloop verwacht, schrijft ze. Blijkbaar hebben beide auteurs afwisselend van elkaar hoofdstukken geschreven en naar elkaar opgestuurd. Kuyper geeft aan dat hij halverwege ineens een heel andere wending in het boek zag. Het gaat om degene die anonieme brieven aan Moira verstuurd die aanvankelijk nog wel spannend zijn maar steeds beklemmender en akeliger worden. De schrijver weet veel van Moira en schendt haar privacy. De schrijver sluit de brieven steevast af met ‘je bent van mij!’ en verwijst via de postzegels naar vlinders. Er is een aantal potentiele daders en steeds is er weer iemand anders in beeld. De nieuwe buurjongen van Moira, of toch Nino, op wie ze zo verliefd is?

Het had een aardige whodunnit kunnen zijn, maar schrijf dan niet in het boek wie de dader is.  Voor de rest is het een mislukte poging tot spannende chicklit met veel overbodige symboliek (die vlinders verwijzen natuurlijk naar het web waarin Moira verstrikt raakt, en in het nawoord blijkt ook het verhaal rond Peter Pan er nog een rol in te spelen).

Maren Stoffels is de hit van de laatste jaren en een mogelijke opvolger van Slee en Oomen, al voelt ze zich naar eigen zeggen schatplichtig aan Hans Kuyper. Met hem wilde ze graag een keer een boek schrijven en dat is hierbij gebeurd. Hopelijk hebben beide schrijvers ervan genoten en blijft het hierbij. Want het boek is vast leuker voor de auteurs dan voor de lezer. Dit rommeltje is direct een dieptepunt in beider oeuvre. Over en sluiten en weer zelfstandig boeken schrijven graag!

Titel Boek:

Je bent van mij!

Auteur:

Maren Stoffels en Hans Kuyper

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuur