close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Veel kinderboeken in lijst Belangrijkste Boeken

Maar liefst een derde van de top 20 van Belangrijkste Boeken bestaat uit kinderboeken. Het CPNB maakte vandaag vandaag de ranglijst bekend ter ere van het Jaar van het Boek. De top 3 bestaat uit De Bijbel, Het dagboek van Anne Frank en In de ban van de ring van Tolkien. Meteen daarachter op nummer 4 het eerste kinderboek: Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Ook andere Nederlandse kinderboeken staan in de top 20, waaronder De brief voor de koningvan Tonke Dragt (15) en Jip en Janneke (12) en Pluk van de Petteflet (19) van Annie M. G Schmidt. Verder scoren Alleen op de wereld (10) en Harry Potter en de Steen der Wijzen (16) hoog.

Bij de eerste vijftig staan verder nog twee boeken van Jan Terlouw: Oorlogswinter (29) enKoning van Katoren (49). Verder veel klassiekers zoals de Kameleon (46) en Pietje Bell (48), . Van buitenlandse kinderboekenauteurs o.a. De wereld van Sofie (45) en Matilda (44) van Roald Dahl, die natuurlijk vaak in de lijst staat met verder De Grote Vriendelijke Reus (49) en Sjakie en de Chocoladefabriek (100) in de top 100 staan. Ook Astrid Lindgren staat er drie keer in: De gebroeders Leeuwenhart (43), Pippi Langkous (55) en Ronja de roversdochter (97).  Bij die eerste honderd staan verder ook de Nederlandse kinderboeken Joop ter Heul, (73), De zevensprong (89) en Kruimeltje (83).

Ik ben dol op lijstjes en ben kan uren in zo’n lijst als deze grasduinen. Hoe relatief de waarde ervan ook is want daarover valt te discussiëren, maar wat geeft het: lijstjes zijn altijd leuk. Nederlanders mochten stemmen, dat is 75.000 keer gedaan en werden daarbij beïnvloed door tiplijstjes per deelgebied. Voor kinderboeken stelde kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten een tiplijst samen van tien boeken.

Als we verder kijken dan de top 100 komen we nog veel meer kinderboeken en vooral Nederlandse kinderboekenschrijvers tegen. Nijntje van Dick Bruna, die gisteren de Max Velthuijsprijs kreeg en het bedrag van 60.000 euro schonk aan de Voorleesexpress, staat op 117. Guus Kuijer komt pas vanaf nummer 176 voor (Madelief) maar staat er dan wel zes maal in. Hetzelfde geldt voor voor Paul Biegel, van wie De Kleine Kapitein het hoogst staat (169). Van de winnaars van de belangrijkste Nederlandse ouevreprijs, de Theo Thijssen Prijs, staat opvallend genoeg Els Pelgrom (waar is Sofie en Lange Wapper) niet in de lijst. Wel Peter van Gestel (Winterijs – 198), Ted van Lieshout (Gebr. – 193) en De vreemde vrouw van de Langestraat van Martha Heesen valt net buiten de top 200 (202). An Rutgers van der Loef staat er meerdere malen in, met o.a. verschillende versies van De Kinderkaravaan en Miep Diekmann ook metMarijn van de Lorredraaiers (195) en De dagen van Olim (199)I

Ik heb vast het nodige over het hoofd gezien, dus zoek het lekker zelf opwww.belangrijksteboek.nl, dat kan op allerlei manieren. Je vult bijvoorbeeld je eigen favoriete boek of schrijver in en ziet meteen waar het staat.