close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Veel opwinding over een paar zinnetjes en woorden

Koos Meinderts Snelle Piet ging uit fietsen Prentenboek
Gottmer
Geertje Alders
Waardering: 7.5

Het herschrijven van Sinterklaasliederen raakte een open zenuw. De aankondiging van Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet was voorpaginanieuws, zoals veel in deze beladen discussie. Het AD had de primeur (‘Alle Sinterklaasliedjes worden herschreven’) en door de suggestie dat deze liederen verplichte kost worden op basisscholen, was de nationale verontwaardiging compleet. ‘Nederland weigert massaal nieuwe Sinterklaasliedjes’ te zingen was de conlusie uit een enquête over een boek waaruit nog niemand een letter had kunnen lezen. In de luwte van dit project paste Koos Meinderts wat woorden en zinnetjes aan en uitgeverij Gottmer maakte er het alleraardigst boekje Snelle Piet ging uit fietsen van, waarbij vooral de handgeknipte illustraties van Geertje Aalders opvallen. Fijnzinnige maar krachtige silhouetten die uitstekend passen bij de sfeer van het 5 decemberfeest. Knap en kunstig en bijna niet voor te stellen dat ze dit allemaal met een schaar voor elkaar heeft gekregen. De Pieten zijn wit en bruin en ze hebben vooral veel sproeten. Mathilde Santing zingt de liedjes op de bijgesloten cd en doet dat verrassend en expressief. Wat mij betreft het leukste nieuwe Sinterklaasboek van dit jaar.

En oh ja, de teksten. Volgens het begeleidende persbericht heeft Meinderts ‘sommige teksten licht aangepast met respect voor de gevoeligheden rond dit thema’. Zwarte Piet die uit fietsen ging, is snelle Piet geworden en ‘kom toch binnen met je knecht’ is vervangen door ‘kom toch binnen alsjeblieft’. Het andere herschreven boek daarentegen bevat krachtige en wat opgezwollen aandoende statements. De auteurs geven uitleg in een uitvoerige inleiding, die leest als een bijna schuldige verantwoording. ‘Wij houden van de sinterklaastraditie. Daarom zijn we niet overdreven gaan moderniseren’. Volgens Paul Passchier en Thedo Keizer zit de kern van het probleem in de liedjes. ‘Want die zitten vol afschrikwekkende zinnetjes en verwijzingen naar achterhaalde begrippen’. Dus is zwart als roet veranderd maar de tabberd en het kapoentje zijn in ere gehouden. Een beetje mager voor wat als een opfrisbeurt wordt aangekondigd.

De vraag dringt zich op of dit nou al die drukte waard was, van beide kanten. Bij zo’n krachtig statement had een wat rigoureuzere werkwijze niet misstaan. Het sop is eigenlijk de kool niet waard. Zwarte Piet is overal vervangen door Piet en als we hem uitzwaaien, zingen we Dag, dag lieve Piet. Verder is het zoeken met een lampje naar de veranderingen. Bij Meinderts is het allemaal wat pretentielozer en lopen de zinnen beter en getuigen de veranderingen van meer taalgevoel.

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet. De sinterklaasliedjes van nu. Paul Passchier en Theo Keizer. Illustraties Nynke Talsma. Uitgeverij Ploegsma (met cd). 6,5 

Titel Boek:

Snelle Piet ging uit fietsen

Auteur:

Koos Meinderts

gezongen door Mathilde Santing

Illustrator:

Geertje Alders

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : liedjessinterklaasVoorleesboekzingen