close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Verbeelding die tot de verbeelding spreekt

Edward van de Vendel het hondje dat nino niet had Prentenboek
De Eenhoorn
Anton van de Hertbruggen
Waardering: 8.0

De beginzinnen zijn intrigerend. ‘Nino had een hondje dat hij niet had. Ja, hij had dat hondje, ook al had hij het niet.’ Gecombineerd met tekeningen waarop het hondje te zien is (maar ook weer niet) start het verhaal overtuigend. Een dier of een vriendje dat je niet hebt maar wel altijd bij je is, is een terugkerend thema in kinderboeken. Verbeelding die tot de verbeelding spreekt en uit een bepaalde noodzaak is geboren. In het geval van Nino lijkt dat zijn afwezige vader die in het buitenland verblijft en die hij slechts af en toe kan bellen. Het hondje troost hem, want hij houdt van tranen, ‘hij vond ze lekker, dropwater’. Het imaginaire hondje wordt op een dag vervangen door een echt hondje, dat iedereen kan zien.

Zoals wel vaker bij de prentenboeken van Edward van de Vendel is de plot wat minder sterk. Alsof hij een goed idee heeft en als een razende van start gaat maar gaandeweg uit het oog verliest waar hij naar toe wil. Of hij wist het wel maar het komt net niet helemaal uit de verf. De omslag is mij iets te abrupt. Toch is het een mooi en klein verhaal over hoe een kind omgaat met angst en gevoelens van licht onbehagen.

De tekeningen van de jonge debutant Anton van de Hertbruggen zijn bijzonder. De duistere sfeer kan al te jonge kinderen afschrikken. Het prentenboek is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 5 die vanaf die leeftijd van de soms mysterieuze prenten kunnen genieten. De diepere laag van het verhaal zal ze wellicht ontgaan, al is het hebben van een denkbeeldig vriendje herkenbaar. Anton van Hertbruggen tekent in een eigenzinnig en aparte stijl, zijn oplossing voor het onzichtbare hondje is vernuftig. Wat kent Vlaanderen toch een diversiteit aan illustratoren die durven te experimenteren en vaak compromisloos zijn. Van Hertbruggen heeft dat trekje ook maar maakt het in dit boek niet al te bont. De prenten zijn dromerig en realistisch tegelijk en fascinerend genoeg om vele malen te bekijken.

Titel Boek:

het hondje dat nino niet had

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Anton van de Hertbruggen

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiePrentenboekvader