close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Verguldt Anna Woltz haar eerste Zilveren Griffel?

Een sterk bezet veld maakt het dit jaar lastig te voorspellen wie dinsdagavond met de Gouden Griffel in handen het Kinderboekenbal in Haarlem mag aftrappen. Er is geen gedoodverfde favoriet zoals in sommige andere jaren. Staat het echtpaar Hagen te stralen, mogen Edward van de Vendel of Anna Woltz hun eerste Gouden Griffel ophalen, Ted van Lieshout zijn tweede of Daan Remmerts de Vries zijn derde?

Met het mes op de keel zeg ik dat het tussen Woltz en Van de Vendel zal gaan, met de Hagens en Remmerts de Vries als outsiders. Van de Vendel zou wel eens een dubbelslag kunnen slaan, hij won al de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn alom geprezen project over de okapi. Dat was de ultieme prijs voor dit boek, dat vooral uitblinkt in combinatie met de illustraties van Martijn van der Lijnden.

Als het alleen om de tekst gaat, gooit Anna Woltz hogere ogen. Gips is misschien wel het best geschreven boek van de genomineerden al valt er op de verhaallijn nog wel wat aan te merken. Woltz won nog nooit een Zilveren Griffel en dat ging een beetje aan haar kleven. Dat probleem is nu opgelost en het zou niet zo gek zijn als ze die prijs direct gaat vergulden.

Al heeft ze geduchte concurrentie van Groter dan de lucht, erger dan de zon van Remmerts de Vries is zeker ook een kanshebber al is het heftige onderwerp (een jongen met stemmen in het hoofd) misschien te gewaagd voor de Griffeljury. Maar de prijs kan ook zomaar weer naar poëzie gaan, net als vorig jaar toen Bette Westera won met Doodgewoon. Hans en Monique Hagen zijn outsiders met hun hun toegankelijke gedichtenbundel die bij verschijning al als een klassieker aandeed.

Het zou me verbazen maar misschien zit ik er helemaal naast en gaat de prijs naar Imme Dros of Joke van Leeuwen of nog iemand anders. Dinsdagavond weten we het, waarna het kinderboekenbal losbarst en belangrijker: de kinderboekenweek is van start gegaan. Met dit jaar prachtige geschenken van Dolf Verroen en Floor Rieder, waarover de komende dagen meer op JaapLeest.

De kanshebbers op een rijtje, de winnaars van een Zilveren Griffel:

Tot 6 jaar: Tjibbe Veldkamp voor Kom uit die kraan! en Imme Dros voor Tijs en de Eenhoorn.  

Vanaf 6 jaar: Joke van Leeuwen voor Mooi boek en Toon Tellegen voor De tuin van de walvis.

Vanaf 9 jaar: Anna Woltz voor Gips en Daan Remmerts de Vries voor Groter dan de lucht, erger dan de zon

Informatief: Joukje Akveld voor Een aap op de wc en Edward van de Vendel voor Stem op de okapi

Poëzie: Monique en Hans Hagen voor  Nooit denk ik aan niets  en Ted van Lieshout voorRond vierkant vierkant rond.