close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Verplicht nummer van Leo Timmers

Leo Timmers en Jean Reidy En dat doen we dus Prentenboek
Querido
Bart Moeyaert
Leo Timmers
Waardering: 6,5

Het is doorgaans een enorme bedrijvigheid in de prentenboeken van Leo Timmers en in En dat doen we dus (in het Engels verschenen als Busy Builders, Busy Week) is dat niet anders. De vertrouwde dieren (olifant, giraffe, krokodil) krijgen de opdracht een bouwklus binnen een week uit te voeren. Er worden kuilen gegraven, beton gestort en schuttingen beschilderd en dan is het weekend, heeft iedereen vrij en is de boel op orde.

Prentenboeken over graafmachines en bouwterreinen veroveren inmiddels een aparte plank in de boekenkast, zoveel zijn er recentelijk verschenen. Feest voor de machinesKom uit die kraan!  en Slaap fijn, bouwterrein. Ook enkele vorige boeken van Leo Timmers passen in dit rijtje, zeker de voorganger Garage Gust. Die laatste is een mooi opgebouwd verhaal, consequent en herkenbaar uitgewerkt. Dat is alles wat dit boek niet is. En dat doen we dus voelt als een slap aftreksel van zijn vorige werk en ontbeert het aan oorspronkelijkheid. Weer diezelfde dieren met die grote ogen, ze gaan ineens een beetje tegenstaan. De tekst is ook meer van hetzelfde, met repeterende zinnetjes.

Valt er niets te genieten? Sommige details zijn geestig, zoals de wormen met de bagage op hun rug en de speeltoestellen in de vorm van dieren, wat een beetje vervreemdend werkt. Maar de frisheid en originaiteit van vorige werk van Timmers ontbreekt waardoor het boek als een verplicht nummer aanvoelt.

 

Tags : autobouwenDieren en natuurPrentenboekvrachtwagen