close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Vertrouw nooit een winddruifboom

Jurcell brengt veel tijd bij zijn oma door omdat zijn ouders een tijdje uit elkaar zijn en weinig tijd voor hem hebben. Zijn grootmoeder heeft contact met de geesten van voorouders, met behulp van sigarenrook. De jongen weet niet zo goed wat hij met de toverkunsten van zijn oma aanmoet. Dat rare gedoe van volwassenen zit hem in de weg. Moeder is vooral bezig met de problemen van anderen, zijn vader was een beroemd voetballer en staat altijd in de schijnwerpers en begint dan ook nog een relatie met zijn juf. Jurcell wil het liefst gewoon lekker voetballen maar wordt geconfronteerd met Gerrit, een blanke jongen met wie hij de concurrentie aanmoet.

Klinkt als een probleemboek maar dat valt alleszins mee. In ieder geval weer eens een eens een kinderboek dat op de Antillen speelt, daar hebben we er sinds Miep Diekmann niet al te veel meer van. Colastica lijkt nogal wat onderwerpen te hebben opgespaard voor zijn kinderboekendebuut. Racisme, magie, scheiding, straatbendes, leven met de natuur, slavernij en nog zo een handje vol thema’s. Door Colastica’s losse stijl raakt de lezer niet in zijn volle agenda verstrikt. Behendig laveert de schrijver tussen alle gebeurtenissen door en schetst onderwijl een mooi portret van het eiland Curacao en diens bewoners. Een sympathiek en liefdevol boek waarin vooral de voetbalpartijtjes tussen Jurcell en de bomen opvallen. ‘Hij kijkt naar de grijze boomastam en de gevaarlijke wortels die over de grond kruipen en dan plotseling een diepe duik nemen naar het geheimzinnige binnenste van de aarde. Vertrouw nooit een winddruifboom, gonst door zijn hoofd. Hij maakt een schaarbeweging, doet alsof hij de boom rechts zal passeren, maar tikt de bal naar links en…. ja hoor. Tegen een wortel. De bal springt terug. Mislukt’.

Jurcell heeft zoveel te verhapstukken in zijn jonge leven dat de draaikolk van gedachten en gebeurtenissen hem teveel wordt. Daar duidt de titel van het boek op, er moet wel iets gaan ontploffen. Maar zo’n kleine ramp brengt niet alleen maar ellende met zich mee.

 

 

Titel Boek:

Vuurwerk in mijn hoofd

Auteur:

Roland Colastica

Kaft:
Tags : Andere landendiscriminatiejeugdboekKinderboekvadervoetbal