close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Verzin je eigen avontuur

Håkon Øvreås Arthur wordt beroemd Kinderboek
Querido
Edward van de Vendel
Øyvind Torseter
Waardering: 8.0

Kinderen kunnen dat: een avontuur bedenken, er spanning om heen bouwen en er zelf ook nog in geloven. Die man die alleen in het witte huis op de hoek woont, zou dat niet een boef kunnen zijn? Die gekke vierkante apparaten die aan de schuur hangen, dat is toch gewoon afluisterapparatuur? Kinderen kunnen daar ongelimiteerd los op gaan en het trouwens net zo snel en gemakkelijk weer loslaten. Het Noorse duo Håkon Øvreås en Øyvind Torseter speelde met hun vorige boek Bruno wordt een superheld (waar ze direct een Zilveren Griffel voor kregen) haarfijn in op de grote kinderfantasie en de drang naar avontuur en spanning. Arthur wordt beroemd borduurt daar op voort, er wordt een paar keer aan het vorige boek gerefereerd maar het is prima zelfstandig te lezen, en geen vervolg zoals op de achterflap staat.

In een nieuw maf avontuur steelt (of leent, zoals hij zelf zegt) Arthur de prijswinnende kip van de burgemeester en verstopt die in het schuurtje van de burgemeester. De kip is al snel weer verdwenen en dan komt het supertrio (Zwarthur, Blouise en Bruino) in actie. De onderliggende laag is dat Arthur ervan droomt om beroemd te worden, zijn vader speelde ooit in een popband die door had kunnen breken. In het dorp komt een meisje wonen dat beweert dat haar moeder wereldberoemd is. Met grappige en vervreemdende dialogen zet Øvreås een verhaal op waarin het onduidelijk blijft wat waarheid, wens en fantasie is. Je kunt je eigen wereld bij elkaar verzinnen, waardoor het leven best spannend wordt.

Arthur wordt beroemd is een mooie uitgave op dik papier wat de eenheid in tekst en tekeningen versterkt. De prenten zijn simpel van stijl (als in het Leven van een Loser) maar het gebreuk van steeds wisselende steunkleuren maakt ze bijzonder. De tekeningen zijn niet meestal ingekleurd maar er worden als het ware kleuren overheen gelegd. Øvreås zou de karakters van het supertrio iets meer relief kunnen geven en het verhaal heeft niet veel om het lijf, maar het is ook geen onzin. Het is allemaal net nog wat coherenter uitgewerkt dan in het vorige deel. Een prettig alternatief voor de Loser en Mutsen-verslinders. Het wachten is op een volgend deeltje waarin Louise centraal staat.

 

Titel Boek:

Arthur wordt beroemd

Auteur:

Håkon Øvreås

Illustrator:

Øyvind Torseter

Vertaler:

Edward van de Vendel

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : boevenjeugdboekSpanning en avontuur