close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vierklauwens komt het paard aangestormd

Elvis Peeters Rennen Prentenboek
Lannoo
Gerda Dendooven
Waardering: 8.5

Hollen, springen, galopperen, overrompelen, vliegen, voortstormen, haasten, scheren, klieven, snelheid maken, stuiven, in volle vaart, scheuren, stampen, bonken, uit de voeten maken. Een niet volledige greep uit de synoniemen voor het woord rennen die Elvis Peeters in het gelijknamige prentenboek gebruikt.

Het begint met het paard en om meteen nog maar een voorbeeld te geven van het prachtige taalgebruik: ‘Vierklauwens komt het paard aangestormd, de hoeven vooruit, de mannen wapperend, de staart gestrekt als een pijl, de kop briesend in de wind’. De kraai volgt, de muis en de haas? ‘De haas legt zijn oren plat in de nek, de haas springt weg. De haas maakt snelheid, snelheid’. En zo dendert het letterlijk door in Rennen. Alle dieren trappelen, snuiven en briesen, de aarde schommelt en davert en het stof waait op en kruipt in elke speet. De lezer moet mee, of hij wil of niet. De lijfelijkheid is voelbaar, alle zintuigen doen mee in deze doordenderende tekst.

Peeters werkt een eenvoudig gegeven op een slimme manier uit: met veel herhaling en een beroep op de zintuiglijkheid. Het gaat maar door en het is razendknap gedaan. Er is ook iets dat niet beweegt trouwens, de stip hoog aan de hemel. Nou ja, die beweegt duizelingwekkend langzaam. Met het blote oog is het niet te zien. Rennen is een tekstuele natuurfilm en het is prettig dat Peeters het gewoon bij ons eigen bos heeft gehouden. Geen olifanten en andere exotische dieren waar kinderen al zo vaak mee opgescheept worden. Nee, hindes, everzwijnen en kraaien; hoe vaak lees je daar nou over in kinderboeken?

Gerda Dendooven maakte de prenten. Ik ben niet altijd even dol op haar werk maar hier valt het geweldig op zijn plek. Ze weet de snelheid te raken, gebruikt de kleuren van het bos en in alle eenvoud ondersteunen de getekende dieren op een logische manier het verhaal. Een geweldig boek om voor te lezen en kinderen in mee te nemen. Al zal dat, door het ontbreken van een concreet verhaal, niet heel gemakkelijk zijn. Maar soms moet je er even moeite voor doen, dit is hogere prentenboekkunde, voor ouders en kinderen die het aandurven.

Titel Boek:

Rennen

Auteur:

Elvis Peeters

Illustrator:

Gerda Dendooven

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Video description:

Prentenboek van Elvis Peeters en Gerda Dendooven

Tags : Dieren en natuurillustratiespaardPrentenboektaal