close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Het malle universum van Loes Riphagen

Loes Riphagen Vlieg op dikke bromvlieg! Prentenboek
De Fontein
Waardering: 7.5

Het universum van Loes Riphagen wordt bevolkt door merkwaardige types. Harige wezens met voelsprieten, konijnachtigen met enorme neuzen en kabouters met grote puntmutsen. Deze figuurtjes keren in vrijwel alle boeken van Riphagen weer terug en spelen een rol in elkaars verhaal. Zo ook in Vlieg op, dikke bromvlieg! waar ze gezamenlijk last hebben van een akelige indringer. De bromvlieg is getekend met messcherpe tandjes en een raar olifantenslurfje wat hem een beetje eng maar ook aandoenlijk maakt.

Herkenbaarheid is een sterk punt in het werk van Riphagen. Die malle figuren duiken altijd en overal weer op, is het niet als speler in het verhaal dan hangen ze wel op een schilderijtje aan de muur. Haar figuren hebben een gemene deler: hun ogen zijn groot en bevatten slechts een enkele stip die hun gemoedstoestand uitbeeldt. Daardoor ontstaat er eenheid in de illustraties en lijken ze stiekem allemaal familie van elkaar. Je kan Riphagen verwijten dat ze in een partroon blijft hangen. Na een paar prachtige albums biedt Bromvlieg niet heel veel nieuws onder de zon, alhoewel ze wel een paar dingen uitprobeert. De bedoeling van het zwart-witte hoofdstuk ontgaat me  maar de prenten waarop de vlieg zich in het schilderij van het Melkmeisje boort zijn op het geniale af. De ogen van de bromvlieg hebben het brokkelige van het schilderij. In dat soort details is Riphagen goed.

Een verhaal is er niet echt: de bromvlieg duikt overal en nergens op en veroorzaakt stress en chaos en dat is grappig en onderhoudend genoeg.  Een heerlijk prentenboek wederom. Loes Riphagen heeft het prentenboek voor de komende kinderboekenweek af, liet ze onlangs weten. Benieuwd of we daar iets heel nieuws van mogen verwachten. Ik denk het niet en dat is niet erg maar ik zou inmiddels wel eens heel ander werk van haar willen zien.

Titel Boek:

Vlieg op dikke bromvlieg!

Auteur:

Loes Riphagen

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : Dieren en natuurhumorPrentenboek