close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Vlot en gezellig richting de dood

De liefde van zijn leven blijkt borderline te hebben en niet langer te willen leven. Uit liefde en respect voor haar doodswens, helpt hij haar een eind aan haar leven te maken. In een notedop de inhoud van Vita, het debuut van Matthijs Kleyn die volop in de belangstelling staat met deze roman omdat hij een van de Jakhalsen van het tv-programma De Wereld Draait Door is.

Natuurlijk is het onderwerp van Vita ook dermate heftig en dramatisch dat de roman sowieso wel aandacht had gekregen. Dit is geen uitgesproken jeugdroman maar wel het soort boek dat over jonge mensen gaat en in aanmerking zou komen voor de longlist van de Grote Jongerenliteratuurprijs. Daarom bespreek ik het hier. Vita doet in veel opzichten aan Komt een vrouw bij de dokter van Kluun denken. Dezelfde vlotte schrijfstijl en een vergelijkbare dramatische verhaallijn over leven en dood. Bovendien is de autobiografische component ook hier overduidelijk aanwezig. De hoofdpersoon in Vita is een maker van filmpjes voor een dagelijks tv-programma die volledig in de ban raakt van een redactrice. Het meisje lijkt door het leven te huppelen, ze maakt carriere, heeft een hele stoet vriendinnen en is bij veel mensen geliefd. Dat is allemaal buitenkant want van binnen wordt ze verteerd door een dodelijke onzekerheid.

Kleyn beschrijft vooral hoe de hoofdpersoon (hij zelf dus, maar ook weer niet) met haar ziekte omgaat en doet dat vrij sec en onderhoudend. Eigenlijk best een leuk en gezellig boek. Het leest als een trein en je valt je er geen buil aan, in geen enkel opzicht. Terwijl er toch wordt toegewerkt naar een suicide, maar dat lijkt bijzaak. Hoe de partner van het meisje zich hier nou echt onder voelt en wat zijn dilemma’s en angsten zijn, het wordt wel aangestipt maar gaat niet echt de diepte in. Als het zover is, maakt het weinig indruk. Het is allemaal behoorlijk oppervlakkig, het moet wel even iets teweeg brengen maar waarom zouden we er al te lang bij stil staan? Waar kennen we dat ook wel weer van? Juist ja, dat tv-programma waar Matthijs Kleyn bekend van is.

Titel Boek:

Vita

Auteur:

Matthijs Kleyn

Kaft:
Tags : Liefde en vriendschappsychiatrieziekte