close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Vluchtelingen naast de all-inclusive

Danny De Vos Toegang geweigerd Kinderboek
Ploegsma
Waardering: 5.0

Een jeugdboek over de vluchtelingencrisis maakt meteen nieuwsgierig. Op welke manier pakt een auteur dit aan en lukt het om er een literaire vorm voor te vinden? De Vlaamse auteur Danny DeVos heeft volgens de achterflap in zijn werk regelmatig met de problematiek rond vluchtelingen te maken en baseerde dit boek op het verhaal van een Afghaanse jongen van 16 die in zijn eentje de reis naar West-Europa maakte. In grote lijnen hetzelfde als wat Edward van de Vendel deed voor zijn klassieker De gelukvinder (2008) waarin hij een Afghaanse jongen op indrukwekkende wijze een stem geeft.

Wat een verschil met Toegang Geweigerd waarin DeVos een gezin op vakantie laat gaan een Grieks eiland waar de toeristen zoveel mogelijk afgeschermd worden van de aangespoelde vluchtelingen. Vader praat in populistische tegeltjesteksten over deze ‘gelukszoekers’, moeder houdt zich op de vlakte vanwege de lieve vrede, de dochter is met name geïnnteresseerd in knappe Grieken en zoon Nick is in de war. Hoe kunnen ze vakantie vieren op een plek in de buurt voor mensen die vechten voor hun leven en toekomst? Hij ontmoet bij toeval de jongen Zaïd, die net per boot is aangekomen, en voelt zich meteen verantwoordelijk voor diens gelukt. Het plan om Zaïd te laten delen in de luxe van het all-inclusive gebeuren, door hem het polsbandje te geven, mislukt en het avontuur loopt vrij snel uit de hand. Nick komt op een schip terecht dat de vluchtelingen naar het Griekse vasteland brengt en laat zijn ouders in wanhoop achter. Die veranderen als door een wonder in geëngangeerde burgers en gaan vrijwilligerswerk doen in het vluchtelingenkamp. Een hilarische omslag die het kleine beetje geloofwaardigheid van de roman te gronde richt.

Het valt te prijzen dat een auteur er voor kiest om een aantal facetten van de huidige ingewikkelde vluchtelingencrisis aan te stippen. Het enorme verschil in geluk en levensstandaard en de gemakkelijke opinies, het zijn relevant en herkenbare thema’s. Maar in deze matige stijl en oppervlakkige toonzetting wordt er geen recht gedaan aan het onderwerp en wordt het vooral een beetje pijnlijk.

Titel Boek:

Toegang geweigerd

Auteur:

Danny DeVos

Uitgever:

Ploegsma

Kaft:
Tags : Andere landenFamiliegriekenlandjeugdboekpolitiekvluchtelingen