close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Op je rug + poten omhoog = dood

Tiny Fisscher Vogel is dood Prentenboek
Gottmer
Herma Starreveld
Waardering: Helder en krachtig. Eigenzinnige illustraties

Het is meteen duidelijk op de eerste prent: het vogeltje ligt met zijn pootjes omhoog. Is hij echt dood of slaapt hij misschien? Gisteren leefde Vogel immers nog. ‘Op je rug + poten omhoog = dood’, zegt een van de vogels zelfverzekerd. Het dringt langzaam door tot de  andere vogels die over Vogel gaan praten. Voor de een was hij zijn beste vriend, de ander vond Vogel maar een klier.

Vogel is dood lijkt een eerbetoon aan de klassieker ‘Kikker en het vogeltje’ van Max Velthuijs die alweer meer dan dertig jaar oud is. De vertelling van Tiny Fisscher ligt in lijn met dit verhaal waarin eveneens de dood invoelbaar en bespreekbaar wordt gemaakt voor kleuters.

In Vogel is dood gaat het in heldere en krachtige zinnen over rouw en verdriet. De relativering en humor én het ontbreken van groots drama is prettig. Het is toch al wel duidelijk dat het hier om iets van belang gaat. De dood is voorgoed en dat betekent voor altijd, constateren de vogels, maar ondertussen blijft Vogel wel in hun hoofd dus hij is niet helemaal weg. Op de collages van Herma Starreveld zijn de vogels een soort kleine mensjes met kleren aan, die het verhaal een eigenzinnige sfeer geven.

Het boek leent zich er voor om met kleuters door te praten over de dood. Maar het kan ook genoeg zijn om het verhaal voor te lezen en samen de prenten te bekijken.

Deze bespreking stond op 26 januari 2023 op AD Online. 

Tags : Dieren en natuurdoodillustratiesoverledenoverlijdenPrentenboekVoorleesboek