close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vogeltje heeft een verkeerde bocht gemaakt

Als het donker wordt en alle vogeltjes naar huis terugkeren, mist er nog een vogeltje. De andere vogeltjes gaan zoeken en roepen de hulp in van andere dieren. Iedereen is ongerust en zoekt mee, de zoektocht krijgt het karakter van een militaire operatie. ‘Geen vogeltje in een vogeltjesboom dat niet blijft proberen’. Maar wat is er aan de hand? ‘Viel vogeltje zo uit de lucht. Is het verdwaald of op de vlucht?’. De zinnetjes van Geelen zijn stuk voor stuk raak. Geen woord te veel en zeer voorleesbaar.

Harrie Geelen is weer terug met een prentenboek vol bomen en vogeltjes. Op vrijwel iedere bladzijde een variant op een boom in Geelens vertrouwde naieve tekenstijl die heel dicht bij de werkelijkheid van kinderen staat. Vogeltjes zoals kinderen vogeltjes tekenen. Het is wel iets veel van hetzelfde, al die bomen. Als losse prenten doen ze het beter; sommige kunnen zo aan de muur. Dat deed ik met een van prenten uit de boeken over Jan, die al jaren in mijn werkkamer hangt. De tekening waarin vogeltje weer terugkeert en de boom zijn blijdschap uitstraalt, kan er naast.

Natuurlijk loopt het goed af. Het vogeltje keert terug in de juiste boom en op het goede nest.  ‘Het was wat in de war geraakt, had een verkeerde bocht gemaakt.’ Kan gebeuren.

Titel Boek:

Zoek vogeltje

Auteur:

Harrie Geelen

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekvogels