close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Voor de liefhebbers van Nederland

Charlotte Dematons Holland op z'n mooist. Op reis met de Haagse School Prentenboek
Leopold
Waardering: 8.0

Ze verschijnen bij bosjes, de kunstprentenboeken voor kinderen. Nu weer bij een tentoonstelling van het Gemeentemuseum in Den Haag. Eerlijk is eerlijk: zij hebben dit genre uitgevonden en het was een voor de hand liggende maar zeer slimme zet om Charlotte Dematons te vragen voor een boek over de Haagse School. De illustratrice is immers dol op Nederland, maakt furore met de gelijknamige bestseller en klassieker, en gaat in dit prentenboek nog een keertje helemaal los op ons land, vooral op luchten. Het is één en al wolken en bewolking in Holland op z’n mooist. Op reis met de Haagse School, in verschillende weertypes. Het moet enigszins in lijn blijven want het verhaal beslaat dezelfde dag maar het verandert van licht bewolkt, via heiigg naar zwaar bewolkt en dan is er een regenboog en klaart het op.

Charlotte Dematons maakt handig gebruik van de schilderijen van de Haagse School, van schilders als Jacob en Willem Maris, Mauve en Jozef Israëls. Het zijn sfeervolle maar niet al te bekende werken waarop vooral dieren, schepen, molens en landschappen zijn te zien. Ze verwerkt ze bijna onopgemerkt door het boek heen, zoals de lezer dat van Nederland gewend is. Het verhaaltje dat Dematons in dit tekstloze prentenboek vertelt is schattig. Een oud mannetje, een soort Douwe Dabbert, is aan de wandel en als hij een blaar krijgt, wordt hij door een mevrouw achterop haar fiets meegenomen. De eindbestemming is uiteraard het Haags Gemeentemuseum waar ze samen de tentoonstelling bekijken en Dematons nog een onverwachte plot in huis heeft.

Zonder tekst maar toch prima om voor te lezen door er zelf een verhaal van te maken, waarvoor Dematons altijd zo knap de ruimte laat. Natuurlijk is het een beetje meer van het zelfde maar wat boeit dat als het zo goed is gedaan. De nadruk ligt niet op de schilderijen; Dematons verwerkt ze ongemerkt, waardoor het boek vooral een reisje door Nederland is. Een beetje ouderwets en nostalgisch maar zeker niet gedateerd, de scootmobiel rijdt ook rond. Het mooist is de omslagtekening waar op werkelijkheid en schilderkunst elkaar letterlijk aanvullen en Dematons zoveel lijkt te willen zeggen als: what you see, is what you get.

Nu weten we het ook wel weer met ons land want Dematons kan zoveel meer, dat bewijst ze met de illustraties voor het prachtige, recent verschenen dichtbundel Nooit denk ik aan niets.

 

 

 

 

 

Titel Boek:

Holland op z’n mooist. Op reis met de Haagse School

Auteur:

Charlotte Dematons

Uitgever:

Leopold/Gemeentemuseum Amsterdam

Kaft:
Tags : KinderboekkunstnederlandPrentenboektentoonstelling