close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Mijn vader kan alles

Daan Remmerts de Vries Voor papa Prentenboek
Hoogland & van Klaveren
Marije Tolman
Waardering: 8.0

Voor papa is een groot formaat prentenboek over de heldenrol die kinderen hun vader toedichten. Lynn vertelt in de klas dat haar vader in Afrika een griezelmonster moet verslaan. Nadat hij haar naar school heeft gebracht, staat er een vliegtuig voor hem klaar. Als de klus is geklaard, reist hij door naar Mexico om de president te helpen. Na nog wat heldendaden is papa op tijd terug om Lynn weer van school te halen.

Daan Remmerts de Vries beschrijft deze ultieme kinderfantasie in kleutertaal; een medaille heet een medalj, olifanten zijn ojefanten e en een president de presi-vent. De constateringen van Lynn zijn even logisch als simpel: Mexico ligt vol met zand ‘daar is een presi-vent de koning. Daarmee was ook wat aan de hand‘. Het levert mooie en originele taal en begrippen op zoals ‘houten greep’ in plaats van houdgreep en het het monster is ‘een knoertig soort van koe’.

Een fijn fantasieverhaal zoals kleuters dat echt kunnen bedenken binnen het klassieke ‘mijn papa kan alles’-thema. Het wat zoetige einde had niet per se gehoeven. Lynns totale overgave aan haar vader is ontroerend. Hij staat voor zonder voorbehoud op een voetstuk en ze vertrouwt compromisloos op zijn kracht en liefde.

Marije Tolman is verantwoordelijk voor de illustraties waarin de fantasie op uitbundige wijze wordt uitvergroot. Geen rechttoe-rechtaan tekeningen maar typische Tolman prenten met een licht bizarre inslag. In kleurgebruik  geeft ze de  illustraties een eigen sfeer mee; per twee pagina’s staat een andere kleur centraal waardoor telkens een nieuwe wereld wordt geopend. Tolman staat bekend om haar durf de illustraties soms ook leeg te laten, bijvoorbeeld op een fraaie prent waarop juf op Lynn staat te wachten.

Mooi stel hoor, Remmerts de Vries en Tolman, in deze ode aan de kinderfantasie.