close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De onderbuikjes van Das en Wasbeer

Daan Remmerts de Vries Vos is een boef Prentenboek
Gottmer
Waardering: 8.0

Een dodo die collecteert voor de uitstervende dieren. In het nieuwe prentenboek Vos is een boef van Daan Remmerts de Vries doet de vogel op de derde prent zelf even voor hoe dat uitsterven eruit ziet. ‘Hij begon te hoesten en daarna ging hij op zijn rug liggen’. Vos, bij wie hij aanbelde, is onder de indruk, zeker als hoort dat het om de laatste dodo gaat. De vogel mag uitrusten in zijn huis; de aanzet tot een slapstickverhaal met heerlijk gekke sprongen.

Waar komt die enorme kip vandaan die Vos voorschotelt aan zijn vrienden Das en Wasbeer? Het zal toch niet zo zijn dat ze van de laatste dodo zitten te smikkelen? Ineens vertrouwen de twee het niet meer want vossen zijn immers valse beesten. Stel je voor dat ze straks zelf in de pan liggen. Terwijl ze Vos achtervolgen, fokken ze elkaar op en dat voedt het wantrouwen  ‘Moet je zien hoe onschuldig hij erbij loopt’.

Remmerts de Vries voert de spanning gestaag op in dit geestige prentenboek waarbij ook de lezer lang in het ongewisse blijft. Waar is de dodo gebleven en hoe schuldig is Vos nou eigenlijk? Misschien zit het toch wat anders dan Das en Wasbeer veronderstelden en oordeelden ze te vroeg? De geslaagde verwijzingen naar te gemakkelijke conclusies geven het verhaal een extra laagje.

Het knappe is dat het perspectief van het verhaal een paar keer verschuift, en daarmee de sympathie voor de personages. Misschien hadden Das en Wasbeer beter kunnen vragen hoe de vork in de steel zit in plaats van op hun onderbuikjes af te gaan. Dat stel ik, dat staat niet in het boek, waar de boodschap veel meer tussen de regels schuilt en de vrienden uiteindelijk gezellig weer koude kip aan tafel zitten te eten.

De prenten zijn mooi en consequent en staan vooral in dienst van het verhaal. Subliem hoe Das en Wasbeer steeds meer verkrampt raken omdat ze in hun eigen praatjes zijn gaan geloven. Vos is een boef is een verhaal met vaart zonder mooidoenerij, die in zijn andere prentenboek soms functioneel is maar ook wel eens wat overdadig. Gelukkig kan de veelzijdige Remmerts de Vries ook uit dit soberder vaatje tappen.

Tags : Dieren en natuurhumorillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapPrentenboekslapstickVoorleesboek