close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

‘Vrees me’ verdient het voordeel van de twijfel

Tahereh Mafi Vrees me Jeugdboek
Blossom Books
Merel Leene
http://jaapleest.nl/wp-content/uploads/vreesme-350x350.jpg
Waardering: 7.0

Juliette zit in een cel onder de meest barre omstandigheden die je maar kunt bedenken. Vrees me begint ermee dat ze na 264 een celgenoot krijgt. Een knappe jongen die ze ergens van blijkt te kennen maar het dringt maar langzaam door wie deze Adam ook alweer is. Zoals veel heel langzaam duidelijk wordt in dit opvallende boek. Tahereh Mafi schreef een reeks die het midden houdt tussen Gone en de Hongerspelen, maar waar ze met haar eigenzinnige stijl een persoonlijke handtekening aan toe heeft gevoegd. De boeken en series die voortborduren op de verhaallijnen uit genoemde bestsellers, zijn niet aan te slepen. Er zit veel kaf tussen het koren. Auteurs moeten heel wat in huis hebben om met verhalen over dictaturen, nieuwe werelden en strijdende jongeren te kunnen boeien. Vrees me verdient voorzichtig het voordeel van de twijfel.

Tot op tweederde is het enigszins behelpen maar vanaf het moment dat Adam voorstelt naar zijn huis te gaan, raakt het verhaal in een stroomversnelling en is de interesse voor het volgende deel gewekt. In de desolate wereld waarin Vrees me zich afspeelt, is thuis namelijk een heel raar begrip. Juliette is vastgezet door een beweging die Het Herstel heet en de macht heeft. Ze heeft een gave, die door haarzelf als ziekte wordt beschouwd, waardoor het voor anderen onmogelijk is haar aan te raken zonder het leven te laten. De eenzaamheid die dat met zich meebrengt, wordt door Mafi uitputtend beschreven. Er is bepaald geen tekort aan bijvoeglijke naamwoorden en emoties, gevoelens en angsten. Alsof de lezer op een gegeven moment niet doordrongen is van haar wanhoop en ellende. Tel daar de stijlvormpjes bij op, die ik niet zo geslaagd vind: de herhaling van woorden en zinnetjes om ze nog meer nadruk te geven en het doorstrepen van wensgedachten. Het gaat ten koste van de coherentie van het verhaal: je wilt weten wat er in die wereld aan de hand is en wat Het Herstel van plan is.

Doorbijten dus: tot op pagina 200 dus, en dan zijn er nog zo’n 150 te gaan die verrassend en spannend zijn waardoor ik ook deel 2 wil lezen. Verwoest me is een kort tussendeel dat vanuit het perspectief van Warner is geschreven, de leider van Het Herstel. Een keuze die nieuwsgierig maakt.

 

Titel Boek:

Vrees me

Auteur:

Tahereh Mafi

Vertaler:

Merel Leene

Uitgever:

Blossom Books

Kaft:
Tags : dystopieFantasiejeugdboekSpanning en avontuur