De ziekte van Pick is een vorm van dementie die zich op relatief jonge leeftijd openbaart en erg progressief is. Marcel Vaarmeijer schreef er het boek Wendy’s moeder over waarin een vriendinnenclubje zich als een groepje mantelzorgers opstelt. Bij de moeder van Wendy wordt de ziekte vastgesteld en vader en dochter besluiten al snel om thuis de zorg voor haar te dragen. De vriendinnen hebben het er moeilijk mee maar laten zich niet kisten. De moeder van Wendy wordt in de groep opgenomen en doet mee aan de vriendinnenactiviteiten wat nogal eens voor gekke situaties zorgt.
Vera, om wie het gaat, gaat steeds meer achteruit en uiteindelijk is ze nauwelijks nog aanspreekbaar en kan zich niet meer uiten. Ze wil wel graag voorgelezen worden en de vriendinnen stellen met elkaar een voorleesschema op.
Het verdriet, de onmacht en de wanhoop die zo’n ziekte met zich meebrengen komen allemaal aan bod maar het blijft oppervlakkig. Het is jammer dat Vaarmeijer er vooral een opsomming van gezellige dingetjes die de vriendinnen met elkaar ondernemen in plaats van de zwaarte van de ziekte beter te duiden. Dat komt deels omdat het perspectief niet bij de dochter maar bij één van de vriendinnen ligt, wat het een stuk minder persoonlijk en indringender maakt.
Interessant is nog wel dat het enorm hechte vriendinnenlubje na de lagere school uit elkaar valt en dat ze elkaar voor een deel ook snel vergeten zijn. Zo gaat dat in het echte leven. Al is de verzoeningsscene op de begrafenis wel weer erg voor de hand liggen. Als leesboek een matige ervaring maar Wendy’s moeder is wel zo’n uitgave waarvan je kan zeggen: nuttig en goed dat het er is. Een lotgenotenboek over een vrij onbekende ziekte die een enorme impact heeft.
Wendy’s moeder
Marcel Vaarmeijer