close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Vriendschap hoeft niet zo ingewikkeld te zijn

Mary Hoffman Het geweldige grote vriendjesboek Ros Asquith
Waardering: 7.5

Het geweldige grote vriendjesboek van Mary Hofman en Ros Asquith is één van de kerntitels voor de komende kinderboekenweek die als thema vriendschap heeft. De boeken voor die lijst worden vooral geselecteerd op bruikbaarheid voor lesmateriaal op scholen. In die zin is de keuze voor dit  boek goed te begrijpen.

Vergeet het spuuglelijke omslag dat blijkbaar bij het format van deze ‘great big books’-trilogie hoort, waarin ook delen over familie en gevoelens zijn verschenen. Des te verrassender is de inhoud waarin  veel facetten van vriendschap aan de orde komen. Het ogenschijnlijk vanzelfsprekende begrip wordt in partjes gesneden en op een speelse en open manier geanalyseerd. De pagina’s rond de eerste vraag ‘Wat is een vriend?’ zijn omgeven met vraagtekens en mag zelf worden ingevuld. Is het iemand van wie je houdt, met wie je graag speelt of dichtbij woont? Vervolgens gaat het over het maken van vrienden, beste vrienden en het verschil tussen familie en vrienden en de vriendengroep. En over soorten vrienden (dieren, knuffels en fantasievrienden), het maken van vrienden en soms ruzie krijgen of afscheid moeten nemen. Het hele palet dus.

Mary Hofmann, vooral bekend van de Stravaganza-serie, vertelt in eenvoudige taal wat vriendschap omhelst. ‘Soms is het juist leuk om vrienden te hebben die heel anders zijn’ en ‘Het is fijn om te weten dat je sommige vrienden nog steeds zult kennen als je groot bent’. Niet erg ingewikkeld en ook niet heel diepgaand maar voor deze leeftijdsgroep preceis goed. Het is een beginnerscursus en alle oneffenheden komen vanzel op het pad. De heldere illustraties van Ros Asquith zijn verfrissend in hun naïviteit en vooral heel doelmatig. De afwisseling tussen kindertekeningen en gewone illustraties werkt uitstekend.

Maar het meest geslaagde aan dit Engelse prentenboek is de enorme diversiteit, die in ons land helaas minder vanzelfsprekend is. Er zijn veel donkere maar ook Aziatische kinderen en ouders te zien als ook kinderen met een handicap of beperking. Bijvoorbeeld een jongen in een rolstoel, eentje met een stomparmpje en een meisje met een lui oog. Het valt op en dat zou eigenlijk niet moeten.

Het geweldige grote vriendjesboek is niet bijzonder kunstzinnig en in de opzet geen hogere wiskunde. En juist daarom het ultieme handboek voor de komende Kinderboekenweek

 

 

Tags : andersLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboekWeten en leren