close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Vriendschap met de buurtpedo

Bronagh Curran In het spoor van de eclips Young adult
Gottmer
Esther Ottens
Waardering: 7.5

De 15-jarige Nat moet bij een soort ontgroening door zijn nieuwe klasgenoten de honkbal uit het huis halen van een man die in de buurt bekend staat als pedo. Hij raakt in gesprek met de 60-jarige Milo Quincy, die sterrenkundige is en aan de dodelijke spierziekte ALS lijdt. Nat zoekt de man bijna iedere dag op om te schaken en te praten. Eindelijk iemand bij wie hij gehoor vindt. Op school is Nat steevast het pispaaltje en zijn vader en broer zijn vooral met auto’s bezig.

De astronoom wil dolgraag nog een keer een zonsverduistering meemaken en die kans heeft hij op 21 augustus 2017 in Kentucky (die komt er ook echt). Zijn jonge vriend regelt een auto (hij ‘leent’ hem van zijn vader) en een chauffeusse (het extraverte en sletterige overbuurmeisje dat hij eerder met de telescoop bespiedde). De rest van de roman is een roadnovel die toewerkt naar een apotheose tijdens de eclips. Het drietal verhoudt zich op een vrolijke en scherpe manier tot elkaar, tot er weer nieuwe geheimen opduiken.

De Ierse schrijfster Bronagh Curran vond haar inspiratie voor dit verhaal naar eigen zeggen in films en boeken als Good Will Hunting en To Kill a Mockingbird. Ook daar is er sprake van vriendschap tussen een puber en een wijzere vaderfiguur. In dit geval staan ze beiden aan de zijlijn van hun eigen leven en hebben weinig aansluiting met anderen. Nat krijgt het eerlijke verhaal van de 60-jarige man te horen over de affaire waardoor hij als pedo te boek is komen te staan. Deze affaire krijgt tijdens de roadtrip nog eens een dramatische wending die de toets der geloofwaardigheid maar net doorstaat.

In het spoor van de eclips is zo’n vlot geschreven pschologische young-adult roman die leest als een trein, waar je gemakkelijk in wegzinkt. Stilistisch is het in orde, er staan veel mooie zinnen en wijsheden in, al zijn de toespelingen op het sterrenselsel wat overdadig. Het probleem met dit boek is dat Curran regelmatig de handrem er afhaalt waardoor het verhaal in de vijfde versnelling vooruit schiet. Daardoor ontbreekt bijvoorbeeld subtiliteit in de opbouw van de vriendschap. De man en de jongen kennen elkaar nog maar amper of Nat concludeert al dat hij een zielsverwant heeft gevonden, omdat ze beiden gepest worden. Alsof de auteur perse binnen 250 bladzijden klaar wilde zijn terwijl de complexe verhaallijn en veelheid aan emoties en plotwendingen meer ruimte verdienden.

Titel Boek:

In het spoor van de eclips

Auteur:

Bronagh Curran

Vertaler:

Esther Ottens

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenYoung Adult