close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vrijuit fantaseren bij de schilderijen uit Rijksmuseum

Diversen Het grote Rijksmuseum voorleesboek Prentenboek
Rubinstein
Diversen
Waardering: 8.0

De prachtige prent van Charlotte Dematons op het omslag nodigt uit om het Rijksmuseum binnen te lopen. De covertekening is als enige in het boek niet al eeuwen oud, het boek staat vol met schilderijen uit lang voorbije tijden. Belangrijke kunstwerken uit de zeventiende, achttiende, negentiende en twintigste ( eeuw die sinds kort weer te zien zijn in Rijksmuseum. Wie niet weet dat het het museum weer open is, heeft onder een steen geleefd. Gelukkig is er ook aan kinderen gedacht met dit prachtige voorleesboek.

De beste kinderboekenschrijvers zijn gevraagd een verhaal bij een schilderij te schrijven. Het woordje beste doet een paar hele goede schrijvers tekort  (o.a. Simon van der Geest, Jaap Robben, Dolf Verroen) maar er staan veel goede auteurs tussen, naast wat mindere. Imme Dros, Hans Hagen en Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen maar ook Vivan den Hollander en Francine Oomen. Vijfentwintig verhalen bij even zoveel prenten waarvan sommige nog eens op een spread zijn afgedrukt, wat wel bij elk schilderij had gemogen.

Sommige schrijvers blijven dicht bij het schilderij, of zelfs de schilder, en beschrijven hoe het maakproces had kunnen verlopen, anderen nemen wat meer afstand en kiezen een detail om het verhaal aan op te hangen. Soms wordt het heden erbij betrokken, meestal blijven we in de tijd waarin het schilderij is gemaakt. Een grote verscheidenheid aan invalshoeken die verhalen opleveren die allemaal prima voor te lezen zijn. Het sluit aan bij de fantasie van kinderen (en volwassenen): wat zou dat dikke jongetje denken, wie is die mevrouw daar achteraan?

Er staat geen educatieve informatie in over de schilderijen en dat is een goede keuze, het hier gaat om de fantasie. De kwaliteit is goed, geen rare uitschieters naar boven of beneden en het is moeilijk om er een verhaal uit te pikken dat opvalt. Maar met het mes op de keel kies ik voor Jakkeren van Thijs Goverde bij De Gele Rijders van Breitner. Over een kolonel die staat te wachten op de Dood en wordt meegesleurd in woest gejakker, voor eeuwig en altijd.

Er staan alleen schilderijen in dit boek. Voor wie een kinderboek over andere kunst en voorwerpen uit het Rijksmuseum wil, is er Aap en Mol van Gitte Spee als alternatief.  Het grote Rijksmuseum voorleesboek is erg mooi vormgegeven en echt zo’n boek om te hebben. Een schitterende en slimme uitgave die het ongetwijfeld goed gaat doen in de winkel bij het Rijksmuseum.

Titel Boek:

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Auteur:

Diverse auteurs

Uitgever:

Rubinstein

Kaft:
Video description:

Vijfentwintig kinderboekenschrijvers maakten een verhaal bij een van de schilderijen uit het in 2013 heropende Rijksmuseum. Jaap bekijkt, leest en bespreekt.

Tags : illustratieskunstmuseumschilderijtentoonstellingVoorleesboekVroeger