close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Vrolijke fantasie die ook nog ergens over gaat

Han van der Vegt Het zwarte ei Kinderboek
Gottmer
Loes Riphagen
Waardering: 8.5

De omslagillustratie en de titel vertellen het al: naast het rode ei is het zwarte ei er bijgekomen. De drie weeszusjes Nibbeldonk hebben concurrentie gekregen, en geen vriendelijke, dat nieuwe ei is niet voor niks zwart. Na hun succesvolle ruimtereis in hun ruimteschip dat op frisdrank vliegt, willen Sam, Zus en Lot nu toeristen naar de maan vervoeren. Een manier om geld te verdienen en op bezoek te gaan bij hun nieuwe vrienden, de Manelotten, die verderop in de ruimte wonen. Maar er zijn dus kapers op de kust die het gemeen maar slim spelen. Ze weten het dorp er in korte tijd van te overtuigen dat de zussen bedrog hebben gepleegd en nooit op de maan zijn geweest. De hele bevolking keert zich tegen hen en ze moeten onderduiken. In het geheim bereiden de zussen een nieuwe missie voor, die tot veel verrassing en hilariteit leidt.

In een notedop het verhaal van Het zwarte ei, het vervolg op het door recensenten geprezen Het rode ei van dichter en filosoof Han van der Vegt. Voor wie zijn debuut niet las: Het zwarte ei is prima zelfstandig te lezen en Het nieuwe boek is zelfstandig te lezen en is wat mij betreft een aanrader. Ik vind het nog humoristischer en beter geschreven en de lichtvoetige en onnadrukkelijke manier waarop Van der Vegt wezenlijke thema’s belicht, is heel sterk. Opnieuw gaat het over de gemakkelijke manier waarop ‘de massa’ te beinvloeden is, net zo snel als de zusjes worden verguisd, worden ze weer op een voetstuk gezet.  De eigenzinnige zusjes beleven hun successen nuchter ‘Ze keren je zo weer hun kont toe’. Het zijn geen heldinnen want ze passen zelf net zo goed bedrog toe en zijn zich daar terdege van bewust.

Het zwarte ei is een uitermate grappig boek, op een droge en ingehouden manier, dat Roald Dahl waarschijnlijk met plezier zou lezen. Vrolijke fantasie die ook nog ergens over gaat, verschenen er maar veel van dit soort boeken voor kinderen vanaf een jaar of 8. Aan het eind duikt er een zilveren ei op, en waarschijnlijk is daarmee het derde deel geboren.

Titel Boek:

Het zwarte ei

Auteur:

Han van der Vegt

Illustrator:

Loes Riphagen

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekVoorleesboek