close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Waarom je een superheld zou willen worden

Durf dapper te zijn. Als je ziet dat een kind gepest wordt, en je bent het daar niet mee eens, maar ze gaan toch door? Dan is het dapper als jij doorzet en bij jouw mening blijft. Een hele concrete tip uit Hoe word ik een superheld? van Gideon Samson. Een van de eerste uitgaves over het thema van de Kinderboekenweek, we kunnen veel van dit soort boekjes tegemoet zien.

Samson geeft een spoedcursus ‘superheld worden’, want dat willen toch alle kinderen. Zijn definitie van een superheld is die van ‘iemand die strijdt tegen het kwaad’. Een groot aantal tips wordt over de lezers uitgestort en de auteur gaat uitgebreid in op de supertalenten die nodig zijn voor dit belangrijke vak. Daartoe behoren onder andere doorzetten, improviseren maar ook eerlijk en sterk zijn.

Hij noemt veelvuldig Gandhi en Nelson Mandela als voorbeelden maar verzuimt om met wat hedendaagser helden te komen die aansluiten bij de beleving van kinderen. Het staat model voor het wat flodderige boekje dat best grappig is maar een sterk uitgangspunt en duidelijke lijn mist. Waarom je eigenlijk een superheld zou willen worden, maakt Samson niet duidelijk. Het kwaad dat bestreden moet worden is helemaal niet in opkomst, zoals veel mensen beweren, vindt de auteur. Daarmee ontkracht hij meteen de noodzaak.

De losse stijl gaat na een tijdje irriteren en het is onduidelijk waarom bepaalde fenomenen er worden uitgelicht, zoals het Franse straatspringen Parkour. Leuke illustraties, best aardige tips en kadertjes maar het blijft behoorlijk onsamenhangend. Hopelijk wordt het heldendom in de komende Kinderboekenweek concreter beschreven.

Titel Boek:

Hoe word ik een superheld?

Auteur:

Gideon Samson

Illustrator:

Elly Hees

Kaft:
Tags : FantasieKinderboeksuperheld