close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Waarom laten de geloven elkaar niet met rust

Mireille Geus De andere weg Jeugdboek
Gottmer
Waardering: 7.0

De andere weg is een historische jeugdroman over de strijd die de pioniers van de doopsgezinde gemeenten hebben gevoerd in de zestiende eeuw. Deze nieuwe vorm van geloof werd niet geaccepteerd. De gelovigen kwamen in het geheim bijeen en liepen grote kans opgepakt te worden en zelfs ter dood gebracht. In het kort is dat ook wat er gebeurt in dit boek.

De moeder van Nelleken is in de ban van deze nieuwe geloofsvorm. Ze heeft naar eigen zeggen het geloof gevonden en beleefd, ze wil niet anders meer. Haar overleden echtgenoot hanteerde de spreuk: ‘Dopen wat mondig is, spreken wat bondig is, vrij in ’t christelijk geloven, daden gaan woorden te boven’. De volwassenendoop in plaats van de kinderdoop, iedereen mag zelf de Bijbel lezen, geen aflaten meer en geweldloosheid als levensvoorwaarde. Voor doopsgezinden is een mooi plekje in de hemel niet het doel van het geloof, het gaat vooral om de daden.

Het gezin van Nelleken leeft in grote armoede en angst, ze gaan in het grootste geheim naar de samenkomsten en worden door anderen beschimpt omdat ze niet altijd naar de gewone kerkdiensten gaan. Soms kan het niet anders maar dan stopt moeder stukken laken in haar oren om de ‘onzin’ niet te hoeven horen. De situatie van het gezin wordt er niet beter op als moeder wordt opgepakt en de drie kleine kinderen aan de zorg van Nelleken en de vrijgevigheid van derden zijn overgeleverd. Mireille Geus heeft een boeiend thema te pakken, al is haar motivatie een beetje clichématig: ‘Ook vandaag de dag sterven er nog mensen om wat ze geloven. Het is dus een onderwerp van alle tijden en van alle mensen’. Opvallend is dat de moeder van Nelleken net zo overtuigd is van het eigen gelijk als de katholieken en protestanten die haar opsluiten. ‘Ons geloof is het zuiverste, daar zijn ze jaloers op’, zegt moeder als Nelleken verzucht waarom de geloven elkaar niet gewoon met rust laten.

Ondanks het boeiende thema schiet De andere weg op verschillende vlakken tekort. Voor een historisch jeugdboek is er wel erg weinig context, Geus schetst de religieuze ontwikkelingen in die tijd nauwelijks, terwijl het toch een interessante periode was, net na Luther. Geus slaagt er maar gedeeltelijk in om de geloofsverschillen overtuigend neer te zetten, waardoor het fanatisme van de moeder niet goed overkomt. Het verhaal en de stijl zijn vlak, al zit er veel dramatiek in verscholen. De uiteindelijke keuze van de moeder van Nelleken en de weg die zij vindt dat ze moet volgen, is compromisloos en gebaseerd op een waargebeurd gegeven en doet naar adem happen.

Titel Boek:

De andere weg

Auteur:

Mireille Geus

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : FamiliegeschiedenisjeugdboekreligieVroeger