close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Wanhopig en indringend eerbetoon aan de vriendschap

Rita Falk Reservetijd Jeugdboek
Lemniscaat
Pieter Streutkens
Waardering: 8.0

Niels schrijft brieven aan zijn boezemvriend Max die in coma ligt na een ongeluk met de motor. De jongens zijn hun hele leven al bevriend en weten alles van elkaar en dat wil Niels zo houden. Daarom schrijft hij in een vrij strak tempo veel van wat hij meemaakt op, leest dat vaak direct aan zijn vriend voor en hoopt dat Max het later zelf kan lezen. Op die manier ontstaat er een beeld van wat er zich rond het bed van Max afspeelt, met de verpleging en het bezoek. De ouders van Max gaan heel verschillend met de tragdie om en ook de vriendengroep heeft moeite elkaar vast te houden. De bezoekuren nemen soms soap-achtige vormen aan.

Niels schrijft ook over zijn eigen leven. Hij is als dienstweigeraar begonnen in een psychiatrische kliniek en geeft prachtige inkijkjes in de gang van zaken daar. Niels is erg betrokken bij de patiënten en sluit innige vriendschappen. Reservetijd is het eerste jeugdboek van detectiveschrijfster Rita Falk en in Duitsland een groot succes. Dat is logisch want het boek leest als een trein en is zeer herkenbaar voor adolescenten. Het gaat over vriendschap, vriendschap en nog eens vriendschap. De vasthoudendheid van Niels is zowel ontroerend als beklemmend. Uren zit hij op de rand van het bed van zijn vriend en leest de sportberichten voor. Tegen beter weten in klampt hij zich vast aan de gedachte dat Max weer de oude zal worden. Reservetijd is een wanhopig en indringend eerbetoon aan de vriendschap.

De cover-foto doet een homo-erotische roman vermoeden maar dat is niet het geval alhoewel het thema door Niels zelf nog wel naar voren wordt gebracht omdat één van de artsen er op zinspeelt. Reservetijd is juist bijzonder omdat het daar niet mee van doen heeft. Het gaat om een ‘gewone’ vriendschap, om jongens die hun levens op elkaar afstemden en daarmee hun dromen, wensen en verlangens.

Een brievenconstructie heeft vaak wat moeizaams maar in deze roman heeft het een duidelijke functie en pakt het goed uit. Het benadrukt de eenzijdige communicatie met Max die ‘verdomme’ nooit wat terug zegt. Er zit veel herhaling in, maar dat zit er natuurlijk ook echt in die bezoeken aan een vriend die er zwijgend bij ligt. Hoogstens de rol van de kastanjeboom in de ziekenhuis tuin (zo’n Anne Frank -boom die alles ziet) is een beetje al te poëtisch.

Het slot is onvermijdelijk maar niet bombastisch of tranentrekkend en daarmee is Reservetijd een knap boek en een absolute aanrader.

Titel Boek:

Reservetijd

Auteur:

Rita Falk

Vertaler:

Pieter Streutker

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapongelukziekte