close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

We juichen vandaag omgekeerd

Edward van de Vendel Ik juich voor jou Poëzie
Querido
Wolf Erlbruch
Waardering: 8.5

Weinig kinderboekenschrijvers zijn zo productief en veelzijdig als Edward van de Vendel. In een hoog tempo levert hij boeken af voor verschillende leeftijdsgroepen in allerlei stijlen, hij vertaalt en is de drijvende kracht achter het jongerenschrijfproject ABC yourself. En hij kan dichten, misschien is dat nog wel een van zijn grootste talenten. Dat beweest hij met de onvolprezen en veelbekroonde serie over Superguppie.

Ik juich voor jou is van een ander kaliber. Gedichten die om inspanning van de lezer vragen en waarbij de lat letterlijk en figuurlijk hoog ligt. Ze gaan over presteren, over de druk en de last en het plezier om iets neer te zetten op sportief gebied. Uitgangspunt bij het schrijven waren voor Van de Vendel de tekeningen van Wolf Erlbruch. Die tekent dieren als zijn het mensen en dat is van een adembenemende eenvoud en pracht. Het kogelslingerende nijlpaard, de hordenlopende gans en de badmintonnende spelende poes: je wilt ze stuk voor stuk inlijsten en aan de muur hangen. Logisch dat Van de Vendel er door geinspireerd raakte.

De gedichten kennen een rode draad maar verschillen behoorlijk van inhoud en vorm. Een van de mooiste gedichten vind ik Dit is het voorstel waarin de verliezers suggereren dat zij nou eens beloond worden. ‘We juichen vandaag omgekeerd’. De winnaars zoeken het vandaag maar uit, helden mogen morgen weer. Dit voorstel is ‘bedacht en ondertekend door ons. Wij wonnen nooit iets. Niks. Niet eens brons’. Het titelgedicht is ook fraai, een lofzang van een fan die nooit zal verzaken, ook al zijn de prestaties van zijn idool minder. ‘Ik wacht achter alle finishlijnen die je kunt verzinnen’. Het zijn gedichten over de beleving van sport, over de geheimen en de voldoening, maar ook over blessures en pijn. Van de Vendel speelt met het thema en verbreedt het begrip sport tot vragen als of bomen onderling een kampioenschap houden in vol en mooi zijn en de constatering het van mensen winnen vanwege hun verscheidenheid. ‘Kikkers dollen ons helemaal zoek met hun duizelingwekkende diversiteit. Gouden medaille voor gekkigheid’.

Hier komt de taalvirtuoos in Van de Vendel naar boven en dan hij is op zijn best. Ingenieus, uitdagend en compromisloos speelt hij met taal en gebruikt nieuwe woorden (bewonderpijn, hijghemd) als vanzelfsprekend. Ik juich voor jou is een prachtige bundel die op het ereschavot hoort en nu al een van de hoogtepunten van de komende kinderboekenweek is.

Titel Boek:

Ik juich voor jou

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Wolf Erlbruch

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurLiefde en vriendschapPoëzieSport en lichaam