close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

We zitten met elastiekjes aan elkaar vast

Wiek is de zoon van Maan. Zijn vader heeft hij nooit gezien, die is op wereldreis gegaan en na wilde avonturen op een onbewoond eiland terecht gekomen. In werkelijkheid is zijn verwekker Frenk ongeschikt voor het vaderschap. Dat blijkt als hij ineens weer opduikt en voor grote verwarring bij moeder en zoon zorgt. Maan weet wat voor vlees ze in de kuip heeft en wijst hem resoluut de deur. Maar voor Wiek is dat minder eenvoudig. Die heeft ineens de vader waar hij altijd over gefantaseerd heeft. En dan is hij ineens weer weg.

Aarnoutse beschrijft de worsteling en emoties van de jongen subtiel. Hij drumt om zich af te reageren en maakt tientallen tekeningen van zijn teruggekeerde, en direct weer verdwenen, vader. Die kan hij gebruiken om hem te zoeken. Hij krijgt hulp van zijn vriendinnetje Sonia en van Oege, een vriend van zijn moeder, die net iets beter in vaderen is dan Wieks biologische vader. Iedereen heeft het beste met elkaar voor maar het valt niet altijd mee om er voor elkaar te zijn. Wiek moet zijn weg maar zien te vinden in die zoektocht van volwassenen. Als lezer voel je hoe hij iedereen bij elkaar wil houden en ergens zegt hij ook letterlijk: ‘we zitten met elastiekjes aan elkaar vast’. De banden zijn heel rekbaar maar helemaal los van elkaar, kom je maar moeilijk.

Wiek is een overtuigend karakter in een debuut dat net iets te voorspelbaar en schraal is om helemaal te overtuigen. Een goed idee van bibliothecaresse Aarnoutse om te gaan schrijven. Ze heeft een prettig directe stijl en is in staat om gevoelens tussen de regels te leggen zonder ze direct te benoemen.  Wiek! is een debuut dat nieuwsgierig maakt naar meer.

Titel Boek:

Wiek!

Auteur:

Leuntje Aarnoutse

Illustrator:

Doesjka Bramlage

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekmuziekoudersvader