close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Weinig beklijft van debuutroman Anna Drijver

Kan Anna Drijver dan ook al schrijven? Volgens het persbericht bij haar debuut Je blijft was het schrijven van een roman de grote droom van dit ‘zeer bevlogen multitalent’. Tja, wat wil je als je die andere droom al hebt waargemaakt, het spelen in grote publieksfilms (Bride Flight, Komt een vrouw bij de dokter) en kwalitatief hoogstaande tv-series (Bellicher). Dan moet je iets te dromen over houden. Hopelijk heeft Anna Drijver nog meer ambities zodat er wat te wensen overblijft. Nog steeds geen antwoord op de vraag of Anna Drijver kan schrijven. In het jeugdboekenwereldje willen mensen graag horen dat ze dat niet kan maar helaas voor hen. Het antwoord is: ja, ze kan schrijven! Maar kunnen schrijven leidt niet automatisch tot een goede roman. Je blijft is best een aardig boek maar het beklijft niet, daarvoor is het te bedacht en te wijdlopig. Zo’n roman die lekker leest maar waar je maar heel weinig van bijblijft.

Drijver vertelt het verhaal over een meeslepende liefde en over rouw en verdriet. Je blijft is een roman in twee delen over een grootse en meeslepende liefde en over rouw en verdriet. Binnen een vriendengroep raken Daaf en Dora verliefd op elkaar en maken samen een prachtige tijd door. “We pasten als duplosteentjes in elkaar”, dat soort klefheid. Het is een en al romantiek zonder grenzen. De twee vinden beide een bijbaantje als tekstschrijver voor begrafenissen van mensen zonder familie. Uiteraard een vooruitwijzing naar de naderende dood van een van de twee. In het tweede deel is Daaf plotseling niet meer en verwerkt Dora de rouw op een manier die maar niet wil binnenkomen. De flaptekst meldt: ‘hoe moet je verdwijnen als het geluk onder de grond is begraven?’. Drijver maakt dat niet duidelijk want na het lezen van Je blijft is het nog steeds een raadsel.

Anna Drijver schreef met Je blijft een ambitieuze adolescentenroman die spettert van het schrijfplezier. Leuk voor haar maar dat enthousisasme werkt deels op de zenuwen. Je blijft staat vol met overbodige details en hoofdstukken die geschrapt kunnen worden zonder dat iemand het merkt. Het eerste deel waarin Daaf nog leeft is af en toe bijna bakvissengeleuter met veel te uitvoerige en onzinnige beschrijvingen van het geluk van de verliefdheid.

Je blijft is de eerste roman in een nieuw fonds van Lebowski: Achievers. Wat de uitgeverij er precies mee wil, is nog wat onduidelijk maar dat maakt niet uit. Innovatieve en creatieve projecten zijn in deze kunstbarre tijden meer dan welkom.

 

 

Titel Boek:

Je blijft

Auteur:

Anna Drijver

Kaft:
Tags : doodjeugdboekLiefde en vriendschapverdrietYoung Adult