close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Geboren in een Australisch detentiekamp

Zana Fraillon De wereld achter het hek Jeugdboek
Luitingh-Sijthoff
Aleid van Eekelen-Benders
Waardering: 7.5

Zana Fraillon baseerde zich bij het schrijven dit boek op getuigenissen van mensen uit Australische detentiecentra. Australië heeft een vrij stringent beleid waarbij asielzoekers en vluchtelingen voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden, zonder veel perspectief op een nieuw leven in het land.

De hoofdpersoon uit De wereld achter het hek is Subhi, een jongen die is geboren in het vluchtelingenkamp. Hij heeft nauwelijks weet van een wereld buiten de poorten totdat hij bij het hek in contact komt met een meisje van buiten het kamp. Zij blijkt niet te kunnen lezen en zoekt iemand die haar uit het dagboek van haar overleden moeder kan voorlezen. Subhi helpt haar graag en er ontstaat een band tussen de twee.

Ondertussen verergeren de omstandigheden in het kamp en breekt er een opstand uit, waarbij zijn beste vriend een belangrijke rol speelt. Duidelijk wordt dat Subhi bij een groep mensen hoort op wie niemand zit te wachten. Hij is een Rohingya, een etnische moslimminderheid uit Myanmar die tot de meeste vervolgde groepen in de wereld behoort. De jongen denkt dat ze slechts wachten op de hereniging met zijn vader maar ontdekt dat niemand hen wil hebben. Dat rauwe besef deelt hij met zijn nieuwe vriendin, die op haar eigen manier op zoek is naar vrijheid.

Fraillon kiest voor een stijl en literaire vorm die het verhaal in de weg zitten. Als Subhi wanhopig en verdrietig is staat er ‘mijn hart blijft maar bloeden’, in plaats van dat de auteur duidelijk maakt hoe het hem aangrijpt. Subhi hanteert bovendien een eigenzinnige manier van praten (‘er heerst ziek in het kamp’) die  knap is vertaald maar  een onduidelijke functie heeft. Net als de imaginaire eend, waar Subhi gesprekken mee voert. Deze vormen komen moeizaam uit de verf en creëren afstand tot de indringende realiteit en actualiteit van het verhaal.

De auteur stelt veel aan de orde maar de uitwerking in De wereld achter het hek is te weerbarstig en afstandelijk om echt  indruk te maken.

 

Tags : Andere landenaustraliëFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapOorlog en misdaadpolitiekSpanning en avontuurvluchtelingenYoung Adult