close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Wie geen enorme reus is, moet slim zijn

Janet Foxley Munkel Trog Kinderboek
Lemniscaat
Karin Breuker
Georgien Overwater
Waardering: 7.5

Het kleintje onder de reuzen, dat is Munkel Trog. Hij valt buiten de groep en wordt veel gepest met zijn geringe lengte en dan hebben we meteen het hoofdthema te pakken van dit boek. Wie niet sterk (groot) is, moet slim zijn.

Underdog Munkel heeft de oplossing voor een probleem dat de reuzen al heel lang bezighoudt: hoe houden zij zich de Krielen van het lijf?. Dat zijn de gewone mensen die in het dal wonen en terug zijn gaan vechten met moordstokken, die net als draken vuur spuwen ‘maar metalen eikels afschieten die door het vlees van een reus snijden’.  De reuzen hebben zich verschanst in de vulkaan, zonder in de gaten te hebben wat de gevolgen van een eventuele uitbarsting kunnen zijn. Ze vinden het er wel opvallend warm maar daar storen ze zich niet zo aan. Munkel gaat op onderzoek uit en leert de wereld van de Krielen kennen, en verzint meerdere listen om de situatie leefbaarder te maken. Hij krijgt daarbij steun van een oude wijze reus, tevens adviseur van de koning, waarmee hij uiteindelijk het respect van het hof en en de rest van de reuzen afdwingt.

Dat dit boek in Engeland lovend is ontvangen en goed verkoopt, en in meer dan twintig talen vertaald, is geen wonder. Janet Foxley (68) plaatst zich met haar debuut in de traditie van Roald Dahl, een wonderlijk en fantasierijk verhaal met een licht-geëngageerde ondertoon. Voeg er nog een snuifje J.K. Rowling aan toe (Munkel is een afgeleide van Harry Potter en Krielen zijn een soort dreuzels) en je hebt het beste van twee jeugdboekengiganten. Je moet stevig in je schoenen staan om die vergelijkingen aan te kunnen. Dat doet Foxley moedig maar ze verliest het op punten en dat is natuurlijk geen schande. Munkel Trog is niet de sensatie waarmee het in de markt wordt gezet maar wel een geestig boek met leuke taal (‘hij opsekopt weer me weer’, als zijn oudere broer hem ondersteboven houdt). De Nederlandse uitgever liet Georgien Overwater de illustraties maken en dat is een goede keuze. Haar rommelige reuzen met pukkels en slierten zijn misschien wat cliché maar versterken het slapstick-achtige karakter van dit boek.

 

Titel Boek:

Munkel Trog

Auteur:

Janet Foxley

Illustrator:

Georgien Overwater

Vertaler:

Karin Breuker

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : draakFantasiehumorjeugdboekKinderboekreus