close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Wie groot is mag een duik dieper

Mariken Jongman Grote kleine potvis Prentenboek
Marmer
Yoko Heiligers
Waardering: 7.5

Kinderen willen meestal net een stapje verder dan ouders verantwoord vinden. De grotere schommel, de hogere glijbaan of toch wat later thuiskomen. Het prentenboek Grote kleine potvis apelleert aan die wensen en dilemma’s. Potvis wil diep de zee in want misschien is daar wel iets gek of geheims maar zijn vader spreekt hem streng toe: ‘Jij bent te klein voor naar beneden diep’. Het Kleine potvisje waagt toch de duik en komt diep in de zee van alles en iedereen tegen. Dolfijntjes, een poetsgarnaal en een lichtgevende vis. Bij de ontmoeting met de inktvis dreigt het even mis te gaan want het dier haat potvissen. Het potvisje werpt zijn leeftijd in de strijd maar daar heeft de inktvis niks mee te maken.  Gelukkig schieten de nieuw verworven vrienden kleine potvis te hulp. ‘Je hoofd is groot, maar je hart ook. Jij wilde mij helpen, nu helpen wij jou’). Zijn ouders hebben niks meegekregen van zijn avonturen en hebben een verrassing in petto. ‘Morgen mag je een duikje dieper. Een verhaal dat niet bulkt van originaliteit en een aantal clichés kent maar in een prentenboek kan dat gecompenseerd worden door de prenten en dat gebeurt.

Dit is het derde prentenboek van beeldend kunstenares Yoko Heiligers, die eerder Draaf met mij (over de geboorte van een veulentje) en Mama, wat zit er op mijn kop (over een klein hertje). Jonge dieren en en opgroeien zijn duidelijk haar onderwerpen, thema’s waar kinderen zich goed mee kunnen identificeren. Nieuwsgierigheid en durf en het opzoeken van grenzen en eindeloos veel vragen stellen. Al zit dat laatste hier gelukkig minder in, behalve het onderzoek naar wat groot en klein precies is,  het is vooral de zucht naar avontuur en de verwondering van het kleine potvisje. De prenten zijn fraai en kleurrijk, de afwisseling tussen totalen en het inzoemen op details werkt goed. De armen van de inktvis komen heel dichtbij , de tekening waarop hij zijn inkt over potvis uitstort (pfffffffrrt) is erg grappig. De teksten van Mariken Jongman, ook al zo’n dierenliefhebber, zijn een goede aanvulling al staan er op sommige pagina’s wel erg veel regels waardoor het een overvolle indruk maakt.En het is toch al druk omdat Heiligers nergens gas terug neemt, waar iets meer ruimte en lucht de tekeningen goed had gedaan.

De grote kleine potvis valt ook op door de mooie vormgeving, vooral de schitterende cover en dito schutbladen. Een mooie uitgave van de kleine en nog wat onbekendere uitgverij Marmer, die af en toe een kinderboek uitgeeft.

 

Titel Boek:

Grote kleine potvis

Auteur:

Mariken Jongman

Illustrator:

Yoko Heiligers

Uitgever:

Marmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurKinderboekPrentenboekVoorleesboek